Elektrikli araçların yaygınlaşması, Türkiye'de şarj altyapısının hızla gelişmesini gerektiriyor. Bu alandaki en büyük yatırımlar, sektördeki öncü firmalardan biri olan Astor Şarj tarafından yapılıyor. Şu an için Türkiye genelinde 200 yüksek hızlı şarj istasyonu bulunan Astor Şarj, bu sayıyı 2025 yılında önemli ölçüde artırmayı hedefliyor.

YÜKSEK HIZLI ŞARJ İSTASYONLARINA YATIRIM

Astor Şarj İş Geliştirme Müdürü Gökhan Eraslan, elektrikli araçların hızla artan popülaritesine paralel olarak şarj istasyonlarına yatırım yapmayı sürdürdüklerini belirtti. Türkiye'de şu an 597 araç için aynı anda şarj hizmeti sunabilecek konumda olduklarını belirten Eraslan, "Pazarda şu an yeterli sayıda şarj istasyonu bulunuyor ve Türkiye, Avrupa ortalamalarına göre araç başına en fazla DC soketinin bulunduğu ülke" dedi.

ELEKTRİKLİ ARAÇLARA GEÇİŞ KOLAYLAŞIYOR

Gökhan Eraslan, elektrikli araçların daha hızlı şarj edilebilmesi için önemli yatırımlar yaptıklarını ve şehirler arası yolculuk yapan kullanıcıların "kahve molası" süresinde araçlarını şarj edebileceklerini vurguladı. DC şarj üniteleri sayesinde, yüzde 20'lik şarjdan yüzde 80'e kadar 25 dakikada ulaşılabiliyor. Bu hız, elektrikli araç kullanıcılarının menzil kaygısını azaltarak, elektrikli araçlara geçişi hızlandırıyor.

16 yaş altı çocuklar için sosyal medya düzenlemesi 2025’te başlıyor 16 yaş altı çocuklar için sosyal medya düzenlemesi 2025’te başlıyor

2030 HEDEFİ: 1 MİLYON 300 BİN ELEKTRİKLİ ARAÇ

Erarslan, 2030 yılı itibarıyla Türkiye'deki elektrikli araç sayısının 1 milyon 300 bin olacağını öngördüklerini belirtti. Bu hedefe ulaşabilmek için, şarj altyapısının daha da güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Eraslan, gelecek yıl her 200 kilometrede bir şarj istasyonu açmayı hedeflediklerini açıkladı. 2025 sonu itibarıyla hizmet verdikleri il sayısını 49'dan 81'e çıkaracaklarını belirten Eraslan, yatırımların 2030 yılına kadar artarak devam edeceğini söyledi.

Elektrikli araçlar için şarj altyapısının gelişmesi, sektörün büyümesinin önündeki en önemli engellerden biri. Astor Şarj, bu yatırımlarla hem Türkiye genelindeki şarj noktalarını artırmayı hem de elektrikli araç kullanımını yaygınlaştırmayı hedefliyor. Şarj istasyonlarının hızla artması, Türkiye'nin enerji altyapısına katkı sağlayacak ve elektrikli araçların kullanımını kolaylaştıracaktır.

Kaynak: AA