Türkiye’de elektrikli araç sayısının hızla artmasıyla birlikte, şarj altyapısı da büyük bir gelişim gösterdi. Son iki yılda elektrikli araç sayısı 6 binden 168 bine yükseldi, şarj soketi sayısı ise 3 binden 27 bine çıktı. Bu artış, Türkiye’nin çevre dostu ulaşım hedefine doğru attığı önemli adımları simgeliyor.

ELEKTRİKLİ ARAÇ SAYISINDAKİ ARTIŞ DEVAM EDİYOR

Bugün Türkiye’de her 6 elektrikli araca bir şarj soketi düşerken, bu oran Avrupa Birliği ülkelerinin çoğundan daha yüksek. İstanbul, 7.641 şarj noktasıyla Türkiye’nin en fazla elektrikli araç şarj noktasına sahip ili olarak öne çıkıyor. Diğer büyük iller ise sırasıyla Ankara (3.062), Antalya (1.527), Bursa (1.337) ve İzmir (1.178) olarak sıralanıyor.

Yatırımlar, sektörün gelişimine hız kazandırıyor. Şu an için Türkiye’de 176 lisanslı şirket elektrikli araç şarj altyapısına katkı sağlıyor. Bu şirketlerin büyük çoğunluğu, özellikle hızlı şarj teknolojilerinde DC soketleri kullanarak kullanıcı deneyimini iyileştiriyor.

İŞKUR Kütahya, KÜTBO üyelerine istihdam eğitimi veriyor İŞKUR Kütahya, KÜTBO üyelerine istihdam eğitimi veriyor

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), şarj istasyonlarının güvenli ve kaliteli hizmet sunmasını sağlamak amacıyla sektördeki denetimlerini sürdürüyor. Bu kapsamda, yükümlülüklerini yerine getirmeyen 30 şirketin lisansları iptal edilerek sektördeki düzenin korunması sağlandı.

ŞARJ NOKTASI SAYISININ 273 BİNE ULAŞMASI ÖNGÖRÜLÜYOR

Türkiye’nin 2053 yılına kadar net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda elektrikli araç sayısının 1 milyon 300 bine, şarj soketi sayısının ise 142 bine ulaşması bekleniyor. 2035 yılı itibarıyla ise elektrikli araç sayısının 3 milyon 300 bin, şarj noktası sayısının ise 273 bine ulaşması öngörülüyor.

Bu gelişmeler, Türkiye'nin sürdürülebilir ulaşım ve enerji politikalarına önemli katkılar sağlayacak ve ülkenin çevre dostu ulaşım altyapısını güçlendirecek.

Kaynak: AA