Türkiye, stratejik altyapılarda dışa bağımlılığını azaltmak ve uzaydaki varlığını güçlendirmek için önemli bir adım atıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın “2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi” kapsamında Bölgesel Konumlama ve Zamanlama Sistemi devreye alınacak.

Bu sistem, ABD merkezli GPS gibi küresel konum sistemlerine alternatif olacak ve Türkiye’ye kendi uyduları üzerinden hassas konum, navigasyon ve zamanlama verileri sağlayacak. Sistem; askeri operasyonlardan sivil haberleşmeye, akıllı ulaşım sistemlerinden tarım teknolojilerine kadar pek çok alanda kritik rol oynayacak.

UYDULAR VE ATOMİK SAATLER GELİŞTİRİLİYOR

Yeni sistemin hayata geçirilmesi için bir dizi teknik çalışma başlatıldı. Bunlar arasında:

  • Ön fizibilite çalışmaları
  • Atomik saat geliştirme
  • Uydu Tabanlı İyileştirme Sistemi
  • Mevcut sistemlerin dayanıklılığının artırılması
  • Bölgesel Uydu Konumlama Sistemi'nin kurulması

TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü ve Türkiye Uzay Ajansı iş birliğiyle geliştirilen rubidyum atomik saatinin uzay kalifikasyon testleri sürüyor. Aynı zamanda küp uydu tasarımı tamamlandı ve alt sistemlerin üretim sürecine geçildi. Bu gelişmeler, gelecekte tamamen yerli teknolojilerle donatılmış uyduların geliştirilmesini hedefliyor.

DİJİTAL GÜVENLİK VE SİBER DAYANIKLILIK ÖN PLANDA

Sanayi üretiminde otomasyonun artmasıyla birlikte cihazlar ve sistemler arasında bağlantı da hızla yaygınlaşıyor. Ancak bu durum, siber tehdit risklerini de beraberinde getiriyor.

Bu nedenle Türkiye, yerli teknolojilerle geliştirilecek siber güvenlik çözümleri sayesinde dijital altyapısını daha güvenli hale getirmeyi planlıyor. Bu çözümler, endüstriyel otomasyon sistemlerini korumaya yönelik olacak ve dijital dönüşüm sürecinde Türkiye’yi daha güçlü bir oyuncu haline getirecek.

Avrupa Birliği, yapay zeka için büyük yatırımlar yapacak Avrupa Birliği, yapay zeka için büyük yatırımlar yapacak

MİLLİ NAVİGASYON, ARAMA MOTORU VE HARİTA UYGULAMALARI GELİYOR

Stratejinin önemli ayaklarından biri de dijital bağımsızlık. Türkiye, milli navigasyon sistemi, yerli arama motoru ve sosyal medya platformları geliştirmeyi hedefliyor. Böylece hem ulusal veri güvenliği sağlanacak hem de bu alanlarda oluşan ekonomik değer ülke içinde kalacak.

Bu kapsamda, Türkiye’ye özgü ulaşım, şehir planlaması ve kültürel ihtiyaçlara yanıt verecek yerli harita ve navigasyon uygulaması da geliştirilecek. Uluslararası arenada da tanınan bir uygulama olması hedefleniyor.

Ayrıca Türkçe büyük dil modeli ve yapay zekâ destekli yeni nesil dijital uygulamalar ile dijital bağımsızlık ve kullanıcı güvenliğinin daha da güçlendirilmesi amaçlanıyor.

Kaynak: AA