Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) Eğlence ve Kültür Hizmetleri Komitesi Başkanı Fatih Aksoy, Türk dizilerinin her yıl yaklaşık 170 ülkeye ihraç edildiğini belirterek, bu dizilerin turizmin büyümesine ve diğer sektörlerin gelişimine katkı sağladığını ifade etti.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı, Aizanoi Antik Kenti’ni ziyaret etti AB Türkiye Delegasyonu Başkanı, Aizanoi Antik Kenti’ni ziyaret etti

HEDEF ÇİN PAZARINA GİRMEK

Türk dizilerinin, "olayların insanlar üzerindeki etkileri" ve "duyguların" ön plana çıktığını belirten Aksoy, ayrıca Türk dizilerinin aile ortamında izlenebilir olmasının dünya çapında büyük başarılar elde etmesine katkı sağladığını vurguladı. Aksoy ayrıca, Türk dizilerinin Latin ülkeleri, Orta Doğu, Doğu Avrupa, Türk Cumhuriyetleri, Asya, Rusya, Afrika, İspanya, Portekiz gibi bölgelerde ve ülkelerde yoğun talep gördüğünü belirtti ve gelecek hedeflerinin Çin pazarına girmek olduğunu dile getirdi.

Türk dizileri, Çin'e girmeyi hedefliyor

Türkiye'de 6 televizyon kanalının "prime time" süresince dizi yayınladığına dikkat çeken Aksoy, yılda ortalama 60-70 dizi çekildiğini ve bunların 10-12 tanesinin başarılı olduğunu ifade etti. Ancak, başarılı olan dizilerin genellikle kadın hikayelerini içerdiğini belirtti.

TÜRK DİZİLERİ YÜKSEK İTİBARA SAHİP

Aksoy ayrıca, Türk dizilerinin dünya genelindeki algısının yerel algıdan farklı olduğunu ve dünya genelinde Türk dizilerinin yüksek bir itibara sahip olduğunu söyledi. Bölüm başına maliyetin yaklaşık 300 bin dolar olduğunu belirten Aksoy, yapımcıların yurt dışı satışlarıyla kar elde ettiklerini dile getirdi.

Türk dizileri, Çin'e girmeyi hedefliyor

800 MİLYON İZLEYİCİ POTANSİYELİNE ULAŞABİLİR

Dizilerin dünya genelinde 800 milyon izleyici potansiyeline ulaşabileceğini ifade eden Aksoy, ihracat rakamlarının ülkeye ve projeye göre değiştiğini belirtti.

HİB Eğlence ve Kültür Hizmetleri Komitesi Başkanı Aksoy, Türk dizilerinin Türkiye'nin turizmine de olumlu katkı sağladığını belirterek, İstanbul'un dünyada en fazla turist çeken şehir olmasında Türk dizilerinin önemli bir etkisinin olduğunu ifade etti.

Diğer bir yapımcı ve senarist olan Mehmet Bozdağ da Türkiye'nin dünya genelinde büyük bir dizi talebini karşıladığını belirtti. Bozdağ, Türkiye'nin kültürünü dünyaya aktarmanın yanı sıra ülkenin tanıtımına da katkı sağladıklarını ifade etti. Ayrıca, Bozdağ, yapımcılığını üstlendiği içeriklerin 105'ten fazla ülkeye ihraç edildiğini belirtti.

Türk dizileri, Çin'e girmeyi hedefliyor

Bozdağ, Türk dizilerinin dünya genelinde büyük bir ilgi gördüğünü ve Türk platosunu ziyaret eden turistlerin arttığını dile getirdi. Ayrıca, Türkiye'nin dünya çapında dizi sektöründe Amerika'nın yerini aldığını da vurguladı.

Son olarak, Mehmet Bozdağ, Türk dizi sektörünün gelişmesi için devlet desteğinin önemine vurgu yaparak, yapılan her çalışmanın ülkenin kültürünü ve tanıtımını artırmada önemli bir rol oynadığını ifade etti.

Muhabir: Nurcan Günay