Türk bilim insanları, Ay ve Mars’ta sürdürülebilir bitkisel üretimi mümkün kılmak için çalışmalarını hızlandırıyor. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rengin Özgür Uzilday’ın yürütücülüğündeki projeyle, Ay ve Mars’ta kurulacak insanlı uzay kolonilerinde domates üretimi hedefleniyor. TÜBİTAK destekli proje, uzayda tarım yapmanın önünü açacak yeni bir adım olarak dikkat çekiyor.
Ege Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre, Doç. Dr. Barış Uzilday ve Dr. Tansel Kaygısız Aşçıoğul tarafından hazırlanan proje, "Ay ve Mars Regolit Simülantlarının Ekstremofit Öncül Bitkiler Kullanılarak Tarıma Elverişli Hale Getirilmesi ve Regolit Simülantlarında Yetiştirilen Bitkilerde Stres Yanıtlarıyla İlişkili Sinyal Yolaklarının Araştırılması" ismini taşıyor. Bu proje, TÜBİTAK "1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı" kapsamında desteklenmeye değer bulundu.
AY VE MARS'TA BİTKİSEL ÜRETİM İÇİN YENİ YÖNTEMLER
Doç. Dr. Rengin Özgür Uzilday, Ay ve Mars’taki toprak benzeri regolitlerin besin elementlerinden fakir olduğunu ve bu topraklarda bitki yetiştirmenin oldukça zor olduğunu belirtti. Uzilday, projenin temel amacının, ekstrem öncül bitkiler kullanarak bu toprakların tarıma elverişli hale getirilmesi olduğunu ifade etti. Regolit simülantlarında domates yetiştirerek, bitki besin eksikliklerinin sinyal mekanizmalarını anlamayı hedeflediklerini kaydetti.
Uzilday, "Bu projeyle, regolitlerde bitki yetiştirme kapasitesinin arttırılması yönünde literatürde ilk defa elde edilecek verilerle önemli bir bilimsel katkı sağlanacak." dedi.
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, bu projeyle ilgili olarak, Doç. Dr. Rengin Özgür Uzilday'ın daha önce Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı tarafından uzayda gerçekleştirilen bir projeye de imza attığını hatırlatarak, projeyi tebrik etti.