Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Telefon bağımlılığı fıtığa neden olabilir, Kütahya’da uzmanı uyardı

Cep telefonuna yanlış pozisyonda

Cep telefonuna yanlış pozisyonda fazla bakmak boyun fıtığına neden olabiliyor. Anadolu Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Serap Özkayıt, “Çene göğüste uzun süre telefona bakmanın boyun fıtıkları ve kireçlenmelerini artırdığını düşünüyorum.” dedi.

Teknolojinin en büyük icatlarından olan cep telefonu, fazla kullanıldığında yani bağımlılığa dönüştüğünde sağlık açısından ciddi zararları ortaya çıkıyor.

Anadolu Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Serap Özkayıt, konuyla ilgili Ekspres Haber’e açıklamalarda bulundu.

Telefon bağımlılığının özellikle boyun ağrıları, fıtıkları ve kireçlenmeyi artırdığını aktaran Özkayıt, çene göğüste uzun süre telefona bakan kişilerde bu rahatsızlıkların daha fazla olduğunu söyledi.

Bu şekilde telefona bakmanın boynun yapısal sistemi için asla uygun olmadığını anlatan Özkayıt, “Bu çok sakıncalı bir durum. Boyundaki damarlarımız, kaslarımız, omurga duruşu kesinlikle yaratılışımız bu şekilde değil. Günlük on beş dakikayı bence geçmemeli diye düşünüyorum. Bu benim şahsi fikrim.” dedi.

“EN FAZLA 15 DAKİKA TELEFON EKRANINA SABİT BAKILMALI”

Telefona bakmak isteyenlere ya da zorunda olanlara tavsiyelerde bulunan Özkayıt, şöyle devam etti:

İşi gereği mecburen telefonuna uzun süre vakit geçirenler boyun dik bir şekilde karşıya tam dik bakarak telefon aparatları kullanılabilir. Göz hizasında boynu bükmeden tam bilgisayara ekrana bakar gibi bakılmasının daha doğru olduğunu düşünüyorum. Gün içinde toplam 15 dakikayı geçmemeli. Bu konuyla ilgili bir araştırma yok ancak boyun ağrıları sıklığı ve boyun hastalık ve sıklığının bu postürde telefon bakmaktan arttığını düşünüyorum ki bununla ilgili de yayınlar girecektir.

“BELLİ ŞARTLARDA OFİS ORTAMLARINDA UZUN SÜRE OTURULABİLİR”

Bilgisayar başında çalışanlarla ilgili de bilgiler veren Özkayıt, “Ergonomik koşullarda çalışıyorsak gövde 90 derece, kalçayla açısı doksan derece, diz doksan derece, ayak bilek doksan derecede bel destekli oturuyorsak ve çene göğüste ya da sağa sola değil tam orta hatta duruyorsa, yani gün içindeki çalışmamıza devam edebiliriz.” ifadelerini kullandı.

telefon bağımlılığı

telefon bağımlılığı