Edirne'de düzenlenen "Moda ve Tekstilde Sıfır Atığa Doğru" programında, tekstil endüstrisinin çevreye etkisi ele alındı. Trakya Üniversitesi (TÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nilgün Becenen, tekstil sektörünün yılda 79 milyar metreküp su kullandığını belirtti. Bu endüstrinin, küresel atık suyun yüzde 20'sini ve karbon emisyonunun yüzde 10'unu ürettiğini vurgulayan Becenen, bu durumun çevre üzerinde büyük etkiler yarattığını ifade etti.

Bayram demek, huzur demek! İşte sebebi… Bayram demek, huzur demek! İşte sebebi…

AŞIRI TÜKETİMLE ÇEVREYE ZARAR VERİYOR

Programda, tekstil sektörünün aşırı tüketimle çevreye verdiği zararlar da gündeme geldi. Becenen, moda akımlarının tüketicilerin ihtiyaçlarının ötesinde alışveriş yapmasına neden olduğunu, 2014 yılında 2000 yılına kıyasla yüzde 60 daha fazla giysi satıldığını belirtti. Bu giysilerin yarısının giyilmeden çöpe atıldığını söyledi. Ayrıca, bir pamuklu tişört üretmek için 2.700 litre su gerektiğine dikkat çeken Becenen, bu miktarın bir kişinin 2,5 yıllık içme suyuna denk geldiğini ifade etti.

Tekstil Endüstrisi Yılda 79 Milyar Metreküp Su Kullanıyor (1)

SIFIR ATIK İÇİN BİLİNÇLENDİRME ÇALIŞMALARI

Becenen, tekstil sektöründe sürdürülebilir üretim için geri dönüşümün önemine vurgu yaptı ve eski kıyafetlerin geri dönüştürülmesi gerektiğini söyledi. Edirne Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Ayşe Sarı, sıfır atık bilincini artırmaya yönelik 81 ilde düzenlenen etkinliklerin önemine değindi. Etkinlikte, öğrenciler atık malzemeleri kullanarak çeşitli hediyelik eşyalar ve resimler yaptı, aynı zamanda sıfır atık farkındalığı için bir bilgi yarışması düzenlendi.

Tekstil Endüstrisi Yılda 79 Milyar Metreküp Su Kullanıyor (3)

Editör: Berr Celis Aslan