Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, haftalık çalışmalarına 15 Nisan Salı günü başlayacak. Genel Kurul, daha önce ilk dört maddesi kabul edilen İklim Kanunu Teklifi'nin görüşmelerine devam edecek. Aynı hafta içerisinde, 112 Acil Çağrı Merkezi’ni asılsız ihbarlarla meşgul eden kişilere yönelik idari para cezalarının artırılmasını öngören düzenleme de ele alınacak.
İKLİM KANUNU TEKLİFİ GÖRÜŞÜLMEYE DEVAM EDECEK
Genel Kurul, İklim Değişikliği Başkanlığı’nın görev, yetki ve sorumluluklarını içeren İklim Kanunu Teklifi’ni görüşmeye devam edecek. Teklife göre, her ilde vali başkanlığında İl İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulu kurulacak. Sera gazı emisyonları, Ulusal Katkı Beyanı ve net sıfır emisyon hedefleri doğrultusunda azaltılacak.
EMİSYONLARA YÖNELİK DÜZENLEMELER HAYATA GEÇİRİLECEK
İklim Değişikliği Başkanlığı, strateji ve eylem planlarına uygun şekilde ulusal, sektörel ve tematik raporlar hazırlayacak, teşvik mekanizmaları geliştirecek ve Türkiye Yeşil Taksonomisini kuracak. Ayrıca, ithal ürünlerin gömülü sera gazı emisyonlarını ele almak amacıyla Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması kurulabilecek.
Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) kurulacak ve bu kapsamda Karbon Piyasası Kurulu, ulusal tahsisat planını onaylayacak. Doğrudan sera gazı emisyonlarına neden olan işletmeler, sera gazı emisyon iznini İklim Değişikliği Başkanlığı’ndan almak zorunda olacak.
YÜKSEK CEZALAR UYGULANACAK
Doğrulanmış emisyon raporunu süresi içinde sunmayan işletmelere 500 bin TL’den 5 milyon TL’ye kadar idari para cezası uygulanacak. Ozon tabakasını incelten maddeleri ithal eden, kullanan veya bu maddeleri içeren ürünlerin etiketlenmesine uymayanlara da 120 bin TL ile 2,5 milyon TL arasında ceza verilecek.
Florlu sera gazlarını yasaklara aykırı biçimde kullananlara 2,5 milyon TL ceza kesilecek ve 3 ila 6 ay süreyle Hidroflorokarbon Kontrol Belgesi verilmeyecek. Yıllık sera gazı emisyon raporu bulunmayan işletmeler ise 1 milyon TL ile 10 milyon TL arasında ceza ile karşılaşacak.
112 ACİL ÇAĞRI MERKEZİNİ MEŞGUL EDENLERE YÜKSEK CEZA VERİLECEK
Plan ve Bütçe Komisyonu, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararlarına uygun olarak hazırlanan ve çeşitli yasal düzenlemeleri içeren teklifin görüşmelerine başlayacak. Bu teklif kapsamında, 112 Acil Çağrı Merkezi’ni meşgul edenlere yönelik cezalar artırılacak. Merkez görevlileriyle amaç dışı konuşan ya da ısrarla çağrı bırakan kişilere uygulanacak idari para cezası 250 TL’den 1500 TL’ye çıkarılacak. İhbarın asılsız olduğu ekiplerce tutanakla tespit edilirse, 15 bin TL idari para cezası uygulanacak.
DİĞER KANUN TEKLİFLERİ DE GÖRÜŞÜLECEK
İklim Kanunu Teklifi’nin ardından, bazı uluslararası anlaşmaların onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun teklifleri de Genel Kurul’da gündeme alınacak. Aynı zamanda, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın gelirlerinin özel gelir olarak kaydedilmesine ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu personelinin atanma koşullarına dair düzenlemeler de görüşülecek.
KOMİSYONLAR YOĞUN GÜNDEMLE TOPLANACAK
Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu, 2021 ve 2022 yıllarına ait bilanço ve netice hesaplarını inceleyecek. Görüşülecek kurumlar arasında Toprak Mahsulleri Ofisi, TCDD ve Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu da yer alacak.
Kartalkaya’daki otel yangınını araştırmak üzere kurulan komisyon, belediye itfaiye dairelerinden ve ilgili derneklerden bilgi alacak. Dilekçe Komisyonu ise Bafa Gölü ve Antik Latmos bölgesine ilişkin sorunları değerlendirmek üzere ilgili bakanlık yetkililerini dinleyecek.
TBMM'de grubu bulunan siyasi partiler, Salı ve Çarşamba günleri haftalık grup toplantılarını gerçekleştirecek.