TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, tedavi gördüğü hastanede 18. günün sonunda çoklu organ yetmezliği nedeniyle yaşamını yitirdi.
İstanbul Florence Nightingale Hastanesi tarafından yapılan açıklamada, Sırrı Süreyya Önder'in 15 Nisan saat 22.41'de şuuru kapalı şekilde, kalp ve solunum durması tablosuyla hastaneye getirildiği belirtildi. Önder’e acil olarak “Aort Diseksiyonu” tanısı ile Bentall operasyonu (aort kapak değişimi ve çıkan aort değişimi) ve tek damar by-pass ameliyatı uygulandı.
Ameliyat sonrası kalp destek cihazı (ECMO) ile yoğun bakımda takip edilen Önder’in sağlık durumunun giderek ağırlaştığı, nörolojik durumunun bozulduğu ve çoklu organ yetmezliğine girdiği bildirildi.
ORGAN YETMEZLİĞİNDEN HAYATINI KAYBETTİ
Açıklamada, “Sayın Sırrı Süreyya Önder, yoğun bakım ünitemizdeki takip ve tedavisinin 18. gününde çoklu organ yetmezliği nedeniyle bugün saat 16.10’da hayatını kaybetmiştir. Başta ailesi olmak üzere tüm sevenlerine başsağlığı dileriz.” ifadelerine yer verildi.
Sırrı Süreyya Önder, 1962 yılında Adıyaman’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini burada tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesine başladı ancak 1980 askeri darbesi nedeniyle eğitimine ara verdi. Darbe karşıtı protestolara katıldığı gerekçesiyle 12 yıl hapis cezası aldı ve 7 yıl cezaevinde kaldı.
Sinema alanında da faaliyet gösteren Önder, senaryosunu yazdığı ve Muharrem Gülmez ile yönettiği “Beynelmilel” filmiyle 2007 Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde En İyi Film Ödülü’nü kazandı.
Sırrı Süreyya Önder, 24. Dönemde İstanbul, 25 ve 26. Dönemde Ankara Milletvekili olarak görev yaptı. 2013-2015 yıllarında çözüm süreci kapsamında İmralı görüşmelerine katılan HDP heyetinde yer aldı. Terör örgütü propagandası suçlamasıyla 3 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan Önder, 2019 yılında tahliye edildi.
2023 genel seçimlerinde DEM Parti'den 28. Dönem İstanbul Milletvekili seçilen Önder, TBMM Başkanvekili olarak görev yapıyordu.





