Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sahte sigortalılık ve hileli emeklilik işlemlerine karşı denetimlerini yoğunlaştırdı. Son dönemde yapılan incelemelerde, usulsüz yollarla sigorta primi ödeyerek emeklilik hakkı kazanan kişilerin tespit edildiği ve bu kişilere yönelik yaptırımların uygulanmaya başlandığı bildirildi.
E-DEVLET SGK DÖKÜMÜNDE ‘K, Ş, S’ HARFLERİNE DİKKAT
E-Devlet üzerinden alınan SGK hizmet dökümünde ‘K, Ş, S’ harflerinin bulunması, sigortalılığın risk altında olduğunu gösterebilir. Uzmanlar, bu harflerin yer aldığı kayıtların detaylı incelenmesi gerektiğini belirtiyor. Bu tür kayıtların, çalışanın fiili olarak çalışmadığı halde sigortalı gösterildiğine dair işaretler taşıyabileceği ifade ediliyor.
SAHTE SİGORTALILIK TESPİT EDİLDİĞİNDE YAPTIRIMLAR UYGULANIYOR
SGK tarafından yapılan incelemelerde sahte sigortalılık tespit edilmesi durumunda, ilgili kişinin emekliliği iptal ediliyor. Ayrıca, bugüne kadar ödenen emekli maaşları faiziyle geri talep ediliyor. Bunun yanı sıra, sahte sigortalılık nedeniyle sağlıktan yararlanılmışsa, SGK tarafından yapılan sağlık harcamaları da geri isteniyor.
"DENETİMLER SÜREKLİ DEVAM EDECEK"
SGK Uzmanı İsa Karakaş, yaptığı açıklamada, bu tür incelemelerin yeni bir uygulama olmadığını belirterek, "SGK uzun yıllardır sosyal güvenlik denetmenleri ve müfettişleri aracılığıyla sahte ve hileli işlemleri denetlemektedir. Ancak son dönemde denetimler daha da sıkılaştırılmıştır. 2024 yılı itibarıyla 95 binden fazla kişinin sigortalılık ve emeklilik işlemlerinin iptal edildiği tespit edilmiştir" dedi.
SAHTE EMEKLİLİK SÜRECİ NASIL İŞLİYOR?
Bazı kişiler, çalışmadıkları halde bir iş yerinde sigortalı gösterilerek prim ödemesi yapmakta ve bu yolla emekliliğe hak kazanmaktadır. SGK, yapılan denetimlerde iş yerlerinin fiili çalışan sayısını, sigorta prim ödemelerini ve çalışma sürelerini detaylı şekilde inceleyerek sahte sigortalılık durumlarını ortaya çıkarıyor.
EMEKLİLİK İŞLEMLERİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Uzmanlar, vatandaşların sigortalılık süreçlerini düzenli olarak kontrol etmelerini ve herhangi bir usulsüzlük tespit edilmesi durumunda gerekli mercilere başvurmalarını tavsiye ediyor. SGK'nın sunduğu online hizmetler aracılığıyla sigorta primlerinin düzenli yatırılıp yatırılmadığı ve çalışma kayıtlarının doğruluğu takip edilebilir.