Sakarya’da yaşayan Suat Güzel, 36 yıllık müzik serüveninde enstrüman üretimi ve onarımını bir araya getirerek sanatına yön veriyor.
Müziğe olan ilgisi çocuk yaşlarda başlayan Güzel, zaman içinde enstrüman yapımına yönelerek bu alanda ustalaştı. Bağlama, ud, keman ve birçok geleneksel enstrümanı hem çalabilen hem de üretebilen bir sanatçı olarak tanınıyor.
MÜZİĞE BAĞLAMA İLE BAŞLADI
Suat Güzel’in müzik yolculuğu 12 yaşında babasının aldığı bağlama ile başladı. Orhan Gencebay’ın bağlama çalmasından etkilenerek bu enstrümana ilgi duyan Güzel, kısa sürede müziğe tutkuyla bağlandı. Bağlamanın yapım sürecine duyduğu merak, onu enstrüman imalatı ve onarımına yönlendirdi.

Babası marangoz olduğu için küçük yaşlardan itibaren ahşap işçiliğine aşina olan Güzel, müzikle birleşen bu becerilerini geliştirerek enstrüman yapımına dair deneysel çalışmalar yapmaya başladı.

"15 yaşımda bağlama çalmayı öğrendiğimde, bu enstrümanın nasıl yapıldığını da merak etmeye başladım. Çok fazla deneme yanılma yaptım ve zamanla çevremde 'usta' olarak anılmaya başladım."
1999 yılında Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Akyazı Meslek Yüksekokulu Seracılık Bölümü’nden mezun olan Güzel, 2005 yılında SAÜ Devlet Konservatuvarı Türk Müziği Bölümü’nü tamamladı.
Başlangıçta müzik aleti üretim ve onarım işlerini evinde sürdüren sanatçı, yaklaşık 10 yıl önce kendi atölyesini kurarak bu alanda profesyonelleşti.

20 FARKLI ENSTRÜMANI ÇALABİLİYOR
Güzel, müzik kariyerinde bağlamadan uda, kemandan klasik kemençeye kadar yaklaşık 20 farklı enstrümanı çalmayı öğrendi. Konservatuvarda eğitim alırken tırnak ve klasik kemençe çalmayı da öğrenerek, repertuarını genişletti.
"Bağlamayı özverili çalıştım. Sonrasında ud, keman, klasik ve Laz kemençesi, kabak kemani, yaylı ve mızraplı tambur, lavta, gitar ve viyolonsel gibi birçok enstrüman çalmayı öğrendim."
Genç müzisyenlere öncelikle tek bir enstrümanda ustalaşmaları gerektiğini tavsiye eden Güzel, kendisinin ise farklı enstrümanları öğrenmekten keyif aldığını ifade ediyor.
"Her enstrüman bir dost gibi, onların yapısını ve ruhunu anladıkça daha da seviyorsunuz."

MÜZİK TUTKUSU AİLESİNE DE YANSIDI
Müziğin hayatındaki önemine değinen Güzel, sanatın sosyal gelişimine büyük katkı sağladığını vurguluyor.
Oğlu Bekir Sıtkı Güzel de babasının izinden giderek müzik eğitimi alıyor. Sakarya Güzel Sanatlar Lisesi 9. sınıf öğrencisi olan Bekir, bağlama ve keman çalıyor.
"4 yaşında bağlama çalmayı ve nota okumayı öğrendim. Babamla enstrüman yapıyoruz, düetler yaparak parçalar çalışıyoruz. Müziğe olan ilgimde en büyük katkıyı babam sağladı."





