İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, sahte alkol tüketiminin sağlık üzerindeki tehlikelerine dikkat çekti. Prof. Dr. Şener, sahte alkol zehirlenmesinin ilk 24 saat içinde müdahale edilmemesi durumunda ölüm riski taşıdığını belirtti.

İş dünyası yeni asgari ücreti değerlendirdi İş dünyası yeni asgari ücreti değerlendirdi

SAHTE ALKOLLERİN TEHLİKESİ : METANOL ZEHİRLENMESİ

Sahte alkolde genellikle etil alkol (etanol) yerine metil alkol (metanol) kullanıldığını vurgulayan Şener, metanolün vücutta zehirlenmeye neden olduğunu söyledi. Metanol, kimyasal bir madde olup insan vücudunda atılamaz ve bu nedenle vücutta birikerek ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Şener, metanolün yaklaşık 30 mililitresinin bile ölümcül olabileceğini belirtti.

SAHTE ALKOL TÜKETİMİNİN BELİRTİLERİ

Sahte alkolün tüketilmesinin ardından ilk 6 saat içinde baş ağrısı, bulantı, kusma ve karın ağrısı görüldüğünü belirten Şener, ardından görme kaybı ve bulanıklığın başladığını söyledi. Bu belirtiler kalıcı körlüğe yol açabilir. Şener, alkol zehirlenmesi durumunda ilk 6 saatte müdahale edilmezse, 24 saat sonunda ölümler yaşanabileceğini açıkladı.

Prof. Dr. Şener, sahte alkolün tespit edilmesinin çok zor olduğunu belirterek, "Tadı ve kokusuyla gerçek alkolden ayırt edilmesi neredeyse imkansız. Bu yüzden yüksek alkol içeriği olan ürünlerden kaçınmak gerekiyor." uyarısında bulundu.

Sahte alkol tüketen kişilerin en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğini belirten Şener, zamanında müdahale edilmediği takdirde ölüm riski olduğunu vurguladı.

Sahte Alkol Zehirlenmesinde İlk 24 Saat Hayati Öneme Sahip (2)

Kaynak: AA