Muğla'da hasadına başlanan ve yıllık 70 bin ton rekolte beklenen narlar, iç piyasada olduğu kadar yurt dışında da büyük talep görüyor.

Köyceğiz, Ortaca ve Dalaman ilçelerinde sabahın erken saatlerinde hasat edilen narlar, özenle sepetlere yerleştiriliyor. Ardından, bu lezzetli meyveler kasalara doldurularak traktörlere yükleniyor.

Hasat edilen narlar, işleme ve paketleme tesislerine taşınarak kalite ve çeşitlerine göre sınıflandırılıyor ve ihracat için hazırlanıyor.

Tırlara yüklenen narların bir kısmı iç piyasa için gönderilirken, bir kısmı ise sıkılarak nar ekşisi veya doğrudan tüketim için sunuluyor.

Bakan Şimşek, enflasyonda kalıcı düşüşün devam edeceğini söyledi Bakan Şimşek, enflasyonda kalıcı düşüşün devam edeceğini söyledi
Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak;
Muğla'da 22 bin 771 dekar alanda dikili 1,5 milyon nar ağacımız bulunuyor. Yıllık ortalama 70 bin ton nar hasadı yapılmakta ve bunun üçte biri ihraç edilmektedir. Nar, ekonomik değeri yüksek bir ürün haline gelmiştir

İKİNCİ HASAT IRAK, İRAN VE SURİYE'YE GİDECEK

Muğla ve çevresi, "Ege'nin narenciye bahçesi" olarak adlandırılırken yıllık ortalama 270 bin ton narenciye hasadı yapıldığını belirten Saylak, yetiştirilen limon, portakal ve diğer ürünlerin önemli ihracat ürünleri olduğunu vurguluyor.

İkinci hasatta toplanan narlar ise Irak, Suriye ve İran gibi ülkelere gönderilmektedir. İç piyasada ürünler, İstanbul, İzmir ve Balıkesir gibi büyük şehirlere sevk edilmektedir. Hasat, ay sonuna kadar devam edecektir.

"KİLOGRAMINI 7 LİRADAN SATTIK"

Talat Uslu, Dalaman'da meyvecilikle uğraşan bir çiftçi olarak, nar üretimine uzun yıllardır devam ettiklerini ve bu yıl narların iç ve dış pazarda iyi bir talep gördüğünü paylaşıyor. Ancak maliyetlerdeki artış nedeniyle bekledikleri geliri elde edemediklerini de ekliyor.

Muğla'nın narları, iç ve dış pazarda rağbet görmeye devam ediyor. Uslu, fiyatların daha iyi bir seviyeye yükselmesi durumunda üretimin daha da artabileceğine inanıyor.

  Kaynak
Muhabir: Nurcan Günay