Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), maymun çiçeği (mpox) virüsüne karşı geliştirilmiş ilk aşıyı tanıttı. Bavarian Nordic tarafından üretilen “MVA-BN” isimli aşı, DSÖ tarafından ön yeterlilik onayı alarak önemli bir kilometre taşı olarak kabul ediliyor.
Aşı DSÖ Tarafından Onaylandı
DSÖ, MVA-BN aşısının, maymun çiçeği virüsüne karşı ön yeterlilik kazanan ilk aşı olduğunu duyurdu. Aşının onay süreci, Bağışıklık için Uzmanlar Danışma Grubu’nun (SAGE) değerlendirmelerinden geçti. SAGE, mevcut bilimsel verileri inceleyerek aşının yüksek risk altındaki bireyler için uygun olduğuna karar verdi. Aşının 18 yaş ve üzeri bireylere 4 hafta arayla 2 doz şeklinde uygulanması öneriliyor.
MVA-BN aşısının şu anda 18 yaş altındaki kişiler için onaylanmadığı belirtiliyor. Aşı, bebekler, çocuklar, ergenler, hamile kadınlar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler için endikasyon dışı kullanım kapsamına alınıyor. Bu, aşının belirli gruplar üzerindeki etkilerinin henüz yeterince araştırılmadığı anlamına geliyor.
DSÖ Genel Direktörü’nden Açıklama
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, MVA-BN aşısının, hem Afrika’daki mevcut maymun çiçeği salgınlarıyla mücadelede hem de gelecekteki potansiyel salgınlara karşı önemli bir gelişme olduğunu ifade etti. Ghebreyesus, aşılara en çok ihtiyaç duyulan bölgelerde eşit erişim sağlamak için üretim, tedarik, bağış ve dağıtım süreçlerinde hızla ölçek artırılması gerektiğini vurguladı.
Maymun Çiçeği Virüsü ve Belirtiler
Maymun çiçeği virüsü, enfekte hayvanlardan veya bireylerden bulaşabilir. Virüs, vücut döküntülerine temas, enfekte eşyaların kullanımı ve vücut sıvılarıyla temas yoluyla yayılabilir. Hastalığın ilk belirtileri, virüsün bulaşmasından 5 ila 21 gün sonra ortaya çıkar ve genellikle yüksek ateş, baş ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme ve ciltte su çiçeğine benzeyen kabarcıklar şeklinde görülür.
Maymun çiçeği hastalığının özel bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Tedavi genellikle antiviral ilaçlarla yapılır ve çoğu vaka hafif seyir eder. Hastalar birkaç hafta içinde genellikle iyileşir.
DSÖ, 2022 yılında maymun çiçeği hastalığının ismini “mpox” olarak değiştirmiştir. Ayrıca, 14 Ağustos’ta hastalığı uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu olarak ilan etmiştir.