Kütahya Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Çinili Cami'nin neden yıkılması gerektiğini madde madde bilimsel verilere göre açıkladı.

Kütahya’da uzun zamandır gündemi meşkul eden ve son olarak Kütahya Valiliğine devredilen Çinili Cami ile ilgili son açıklama İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünden geldi. Açıklamada, sosyal medyada yer alan yanlış bilgiler ve spekülasyonlar yapıldığı vurgulandı.

Eski AKUT Başkanı Nasuh Mahruki tutuklandı Eski AKUT Başkanı Nasuh Mahruki tutuklandı

Ülkede önde gelen beş ayrı üniversitenin bilim kuruluna 5 kez rapor hazırlatıldığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Bu raporların ülkenin en saygın üniversiteleri ve alanında uzman 20’den fazla bilim insanı, akademisyen ve kurul üyesi tarafından hazırlandığı hatırlatılan açıklamada, “Raporların tamamında caminin heyelan bölgesinde bulunduğu ve zeminin hala kaymaya devam ettiği tespit edilmiştir. Zeminin kil toprağından oluştuğu için beton enjeksiyon yöntemiyle sağlamlaştırılamayacağı vurgulanmıştır. Tek yöntemin sağlam zemine ulaşıncaya kadar 40'tan fazla fore kazıkla zeminin korumaya alınması olduğu belirtilmiştir. Çinili Cami’nin betonarme kısmını oluşturan kubbe dahil diğer yapı alanların beton ömrünün dolduğu, öyle ki beton kalitesini ölçmek için karot testi bile yapılmasının imkansız olduğu belirtilmiştir. Zeminde meydana gelen kaymalar, beton ömrünün dolması nedeniyle minare, kubbe, yan duvarlarda ve kadınlar bölümünde zeminde oturma, 16 santimetreye varan eğilme, açılma ve ciddi çatlakların oluştuğu tespit edilmiştir. Camideki bu durumun statiği yani yapının ayakta durmasını zorlaştırdığı hatta en son marjinal noktada olduğu, ilave gelecek en ufak bir yükte caminin ayakta kalmasının mümkün olmadığı tespit edilmiştir. İlave bir yük olmasa bile caminin en küçük bir titreşimde yıkılabileceği, bu haliyle her an yıkılma tehlikesi altında olduğu ve insan hayatına ciddi bir tehlike oluşturduğu vurgulanmıştır.”

“FORE KAZIK KULLANIMI DA YIKIMA NEDEN OLABİLİR”

Zemin güçlendirme çalışması için fore kazık kullanımı önerildiği anlatılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Ancak yapılan simulasyonlar, fore kazık makinesinin zemindeki ağırlığının caminin yıkılmasına neden olacağı ve fore kazık makinesinin çalışması sırasında oluşacak titreşimleri bile kaldıramayacağını göstermiştir. İlk önce cami güçlendirilmesi yapılsın sorusu akla geldiğinde ise cami zeminindeki oturma ve yapıdaki kaymalar nedeniyle güçlendirme yapılırken temeldeki çalışmaların zemin güçlendirilmeden yapılmasının mümkün olmadığı, yığma alanlar dışında kubbe dahil tüm betonların ekonomik ömrünün dolduğu, binanın içinden kubbesinin çökmesinin önlenmesi için ilave bir çelik kafes yapılsa bile içinde ibadet yapılmasının oldukça riskli olacağı, çelik elemanların ağırlığından dolayı oturma ve kaymayı hızlandıracağı, ayrıca içerideki tüm çinilerin çelik kafesle kapanması gerekeceği, içeride ibadet için alan kalmayacağı tespit edilmiştir. Sonuç olarak tüm raporlarda zemin ve yapının bu haliyle korunmasının fiili imkansızlığı açıkça tespit edilmiştir."

“İSTEYEN VATANDAŞLARA RAPORLAR SUNULACAK” DPÜ veya Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünden isteyen tüm vatandaşlara camiyle ilgili hazırlanan raporlar sunulacağı belirten açıklama şöyle tamamlandı: “Bu raporları inceleyerek, bilimsel bir yaklaşımla, insan hayatını ve kültür varlıklarını korumaya yönelik her türlü bilgi değerlendirilecektir. Cami şu anda yıkılmamıştır. Bilgisi olmayanlar dahil olmak üzere, herkesin bilgi ve bilim üretip ortaya koyacağı çözümü uygulayacağımızı kamuoyuna duyururuz.” HABER MERKEZİ

Muhabir: Nurcan Günay