Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) yayımladığı Küresel Riskler Raporu'na göre, her dört ülkeden biri, "enerji arzı sıkıntısını" kendileri için en büyük 5 risk arasında gösteriyor. Rapor, 121 ülkeden 11 binden fazla sektörden katılımcının görüşlerine dayanıyor ve "Ulusal Risk Algıları" anketine yer veriyor.

ENRJİ ARZI SIKINTISININ KÜRESEL ETKİLERİ

Anket kapsamında, enerji tedarik sıkıntısının en büyük risklerden biri olarak görüldüğü 30 ülke belirlendi. Zimbabve, Venezuela, Zambiya, Tayvan, Güney Afrika, Kırgızistan, Liberya, Lesotho ve Honduras, enerji arzı sıkıntısını en büyük risk olarak değerlendiren ülkeler arasında yer aldı. Ayrıca Almanya, Hollanda, Norveç, Japonya, Irak, İsviçre ve Özbekistan gibi gelişmiş ülkeler de enerji arz sıkıntısını, ilk 5 risk arasında sayan ülkeler arasında bulunuyor.

KÜRESEL RİSKLER VE DİĞER TEHDİTLER

Küresel riskler arasında yalnızca enerji arzı sıkıntısı yer almıyor. Silahlı çatışmalar, biyolojik çeşitlilik kaybı, siber güvenlik tehditleri, çevre kirliliği gibi diğer küresel tehditler de endişe kaynağı olarak sıralanıyor. Raporda, ülkelerin güveni yeniden inşa etmeleri ve uluslararası işbirliğini artırmaları gerektiği vurgulandı.

Kütahya Belediyesi kationik polielektrolit satın alacak Kütahya Belediyesi kationik polielektrolit satın alacak

KÜRESEL İŞBİRLİĞİ VE GELECEĞE YÖNELİK ADIMLAR

Raporda, ülkeler arasında işbirliğinin teşvik edilmesi, sürdürülebilir ve kapsayıcı bir geleceğin sağlanması gerektiği ifade edildi. Küresel risklerin artan etkisi karşısında, dünya genelindeki istikrarsızlıkların önlenmesi adına diyaloğun güçlendirilmesi çağrısı yapıldı.

Kaynak: AA