Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kırklareli’nde “kışlık yiyecek” mesaisi

Kırklareli‘de kışın sert geçtiği

Kırklareli‘de kışın sert geçtiği bu günlerde, köylü kadınlar gelecek kışın tüketecekleri yiyecekleri hazırlamak için imece usulüne başvuruyor.

Pehlivanköy ilçesinin Kuştepe köyünde, ara sıra ulaşımda aksamaların yaşandığı bu kış koşullarında birçok evin bahçesinde toplanan kadınlar, kışlık yiyeceklerin yapımına odaklanıyor.

Pomakça şarkı ve türküler seslendiren kadınlar, peçka (yemek pişirmekte kullanılan fırın) sıcaklığında tarhana, kuskus, salça, turşu, erişte ve yufka gibi ürünleri hazır hale getiriyorlar.

Köy kadınları, 76 yaşındaki Sabiha Yıldırım, temmuz ayında başladıkları kış hazırlıklarını imece usulüyle sürdürdüklerini söyledi. Köyde yaşamanın güzelliklerini vurgulayan Yıldırım, köyde yardımlaşmanın şehir yaşamına göre daha güçlü olduğunu ifade etti.

Yıldırım, “Birbirimize yardımcı oluyoruz. Hazırlıklarımızı yaparken Pomakça türküler söylüyoruz. Gençlere bu imece geleneğini aktarıyoruz. Biz yaşlandıkça, bu gelenekleri bilmezlerse ne yapacaklarını bilemezler. Bu geleneği onlara öğretmeye çalışıyoruz.” dedi.

Kış hazırlıkları sırasında komşularla dayanışmanın da arttığını belirten Yıldırım, bu geleneğin artık birçok yerde kaybolmaya yüz tuttuğuna dikkat çekti.

Köyde kışlık ürünleri hazır almadıklarını söyleyen Yıldırım, “Herkes kendi ürününü kendisi yapıyor. Mağazalardan aldığınızda tadı farklı oluyor. Ama ev yapımı olanın tadı farklı. Kendi üretiyorsunuz, her şeyin nasıl yapıldığını biliyorsunuz, bu da daha sağlıklı oluyor.” şeklinde konuştu.

Mürvet Gürses de imece geleneğinin hala köylerinde devam ettiğini söyledi. Kışlık ürünlerin hazırlıklarının eylül ayının sonuna kadar devam edeceğini belirten Gürses, “Bir gün bir komşuya yardım ediyoruz, başka bir gün diğer komşuya. Her zaman imece usulüyle beraber yapıyoruz. Mesela, bir arkadaşın evinde çalışırken, ondan yemek yiyoruz, çay-kahve içiyoruz. Hem sohbet ediyoruz hem de şarkı türkü söylüyoruz.” dedi.

Yazın sona ermesiyle birlikte sonbaharı dört gözle beklediklerini belirten Gürses, bu etkinliklerin keyifli bir zaman geçirmelerini sağladığını ifade etti.