Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kestane Balının Faydaları Nelerdir? Nasıl Tüketilir?

Türkiye’de castanea sativa mill

Türkiye’de castanea sativa mill (Avrupa kestanesi) türü Marmara, Ege ve Karadeniz bölgelerinde yetişen kestane ağaçlarının haziran ayında çiçek açması ile birlikte arılar tarafından üretilen monofloral bir bal türüdür. Çiçek balına göre koyu renkli, yoğun bir aromaya sahip olması nedeniyle ağızda acı bir tat verir.

Kestane Balı Ne İşe Yarar?

Hakiki kestane balı içeriğinde; kafeik, elajik, ferulik ve p-kumarik asitler bulunur. Bunların yanında; fenolik bileşenler, flavanoidler (apigenin, quercetin, hesperitin, galangin), spesifik olarak 2-aminoasetofenon, aktioksidanlar, B vitaminleri ve C vitamini de yer alır. İçeriğindeki bileşikleri sayesinde düzenli olarak tüketildiğinde iltihabik hastalıkların verdiği zararı azaltmada, zararlı mikropların yok olmasında ve vücudun savunma sisteminin güçlenmesinde destekleyici rol üstlenir.

Kestane Balı Faydaları Nelerdir?

Balın birçok faydası bulunur. Bileşenleri açısından; tümör oluşumuna karşı etkilidir. Ayrıca, mikroorganizma engelleyici güce, iltihap kurutucu özelliğe, yara iyileştirme ve yangı azaltma etkisine sahiptir. Bazı enzimlerin aktivitelerini olumlu etkileme gibi pozitif sonuçları da bulunur. Yüksek demir içeriği, B ve C vitaminleri ile yüksek vitamin ve mineral kaynağı olan kestane balının faydaları şunlardır:

  1. Kestane balı gastrit ve ülser gibi rahatsızlıkları iyileştirir.
  2. Antioksidan etkisi ile serbest radikallerin hücre ve doku hasarına neden olması durdurmaya yardımcıdır.
  3. Karbonhidrat içeriği halsizlik ve yorgunluk semptomlarını azaltır.
  4. Protein indeksinin yüksek olması kas kütlesinin artmasına katkı sağlar.
  5. Kasları ve kemikleri güçlendirir.
  6. Göz hastalığı riskini azaltır.
  7. Kan dolaşımını uyarır.
  8. Anti-enflamatuar etkileri sayesinde yaraları iyileştirmeye yardımcı olur.
  9. Bakteri ve mikropların büyümesini önlemeye katkıda bulunur.

Kestane Balının Cilde Faydaları Nelerdir?

Fonksiyonel aminoasitler, flavanoidler, minareller ve vitaminler içeriğiyle cilt üzerinde lekelerin daha hızlı düzelmesine destek olur. Özellikle protein indeksi ile yara iyileştirme gücü ön plana çıkarak morarma, pigmentasyon bozuklukları ve geç iyileşen yaraları iyileştirmede yardımcı olur.

Kestane Balının Saça Faydaları Nelerdir?

Saçın doğal proteini keratindir ve saça dayanıklılık sağlayarak formunu korumasını sağlar. Bal içeriği saç protein bariyerini güçlendirerek saçın daha hızlı uzaması ve saç dökülmelerin önüne geçilmesinde yardımcıdır. Ayrıca saç derisi yaralarının da hızlı onarımını destekleyip kepeklenme riskinin azalmasına katkı sağlar.

Kestane Balının Bağışıklık Sistemine Etkileri Nelerdir?

Lenfosit gibi diğer antikor düzeylerinin aktivitesini arttırarak yabancı maddelere karşı savunma mekanizmasını güçlendirmeye yardımcıdır.

Kestane Balının Sindirim Sistemi Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Bağırsaklarda geri emilimi yavaşlatarak yağ ve karbonhidratların kimyasal sindirimini destekler. Prebiyotik içeriği ile bağırsak hareketlerini hızlandırdığı için kabızlık problemine karşı tüketebilirsiniz.

Kestane Balının Antioksidan Özellikleri Nelerdir?

Vücutta toksinlerin atılmasına ya da reaktif maddelerin uzaklaşmasına aracılık yapması vücudun yaşlanmasını geciktirmede destek olur.

Kestane Balı Nasıl Yapılır?

Monofloral ballar arasında yer alan kestane balı, arıların bitki nektarlarını farklı işlemlerden geçirerek olgunlaştırdığı bir bal türüdür. Bal arıcılığı ile fenni kovanlardan toplanan ürünlerde her yıl verimliliği değişkenlik gösterebilir. Üretiminde en önemli detay hava koşullarıdır, üretim aşamasının yağış ve kuraklık dönemine denk gelmemesi önerilir.

Kestane Balı Nasıl Kullanılır?

Kahvaltılarda tatlandırıcı olarak kullanımı dikkat çekerken günde en fazla 1 yemek kaşığı tüketilmesi tavsiye edilir. Aç karnına kestane balı yemek metabolizma hızını arttırmada destekleyici olur.

Kestane Balı Tüketilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yüksek kalori içeriğine sahip olması fazla tüketildiğinde kilo alımına neden olabilir. İçeriğinin güçlü olması nedeniyle aşırıya kaçıldığında mide bulantısı, kusma, tansiyon düşüşü ya da halsizlik oluşturabilir. Polen alerjisi olanların tüketilmemesi önerilir.

Kestane Balı Zararları Var Mıdır?

Günlük alım dozlarında tüketildiğinde vücudun depoların dolmasına katkı sağlar. Fazla tüketildiğinde bazı yan etkiler oluşabilir.

Kestane Balı ile Diğer Ballar Arasındaki Farklılıklar Nelerdir?

Kestane balı faydası saf nektardan elde edildiği için oldukça çeşitlidir. Diğer çiçek ballarına göre, arıların haziran ayında çiçek açan kestane ağacından nektar oluşturur ve bal halinde toplanarak sofralara gelir. Üretimi az olduğu için, seri üretimi çok tercih edilmez. Bu nedenle doğallığı yüksek bir baldır. Diğer çiçek ballarına göre sırasıyla 2 ve 4 kat daha fazla demir ve kalsiyum minareline sahiptir. B vitaminleri açısından da çiçek balına göre 2 kat daha fazla içeriğe sahiptir.

Kestane Balı Besin Değerleri Nelerdir?

100 gramı 400 kcal içerir. Karbonhidrat oranı ortalama olarak fruktoz %38,19, glukoz %31,28, sükroz %1,31; pH değeri 3,42-6,1 civarındadır. Çiçek balına kıyasla iletkenliğinin 5 kat daha fazla olması mineral yoğunluğunun 5 kat daha yüksek olmasını ifade eder.

Kestane Balı Nerede Bulunur ve Nasıl Satın Alınır?

Diğer balları olduğu gibi; kestane balını doğal üretim yapan üreticilerden temin edebilirsiniz. Bunun yanında zincir marketlerde ve şarküteri ürünleri satan işletmelerde bulabilirsiniz.