Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Katarakt nedir?

Katarakt, göz bebeğinin arkasındaki

Katarakt, göz bebeğinin arkasındaki doğal merceğin saydamlığını kaybederek matlaşması sonucunda ortaya çıkan bir durumdur. Lensin saydamlığının azalması, görüntüde bulanıklık ve kesikliklere neden olur. Genellikle yaşlanma, genetik faktörler, travma, ilaçlar veya bazı hastalıklarla ilişkilidir. Katarakt ameliyatı, saydamlığını kaybetmiş olan lensin çıkarılması ve yapay bir lensle değiştirilmesi işlemidir, bu şekilde görme fonksiyonu geri kazanılabilir.

Gözde katarakt olursa ne olur?

Görme bozukluğu olmayan bireyler genellikle 40-45 yaşlarında, merceğin esnekliğini kaybederek yakına odaklanma yeteneğini kaybederler. Bu durum presbiyopi olarak bilinir ve yakın görüşlü gözlükleri gerektirebilir.

Daha sonra, 60-80 yaşları arasında, göz merceği saydamlığını kaybederek katarakt oluşabilir. Katarakt, görüntüyü bulanıklaştırır ve gözlük kullanımı bu aşamada etkili olmaz. Katarakt ilerledikçe, genellikle katarakt ameliyatı önerilir. Ameliyat sayesinde doğal lens çıkarılır ve yapay bir lensle değiştirilerek net görme fonksiyonu geri kazanılır.

Kataraktlı insan nasıl görür?

Lens normalde saydamdır; ancak katarakt oluştuğunda, lens rengi değişir ve bulanıklık ortaya çıkar. Bu durum, göz içinden geçen ışığın azalmasına neden olur ve görme fonksiyonunu bozar. Kataraktlı bir göz, ışığın azalması sebebiyle görüntüyü bulanık ve bozuk bir şekilde algılar. Ayrıca, renklerin soluk ve pastel görünmesine neden olarak görsel deneyimi etkileyebilir.

Gözde katarakt nasıl geçer?

Kataraktın tek etkili tedavisi ameliyattır. Bulanıklaşan mercek cerrahi müdahale ile çıkarılır ve doğal mercek alındığında, göz uzaktaki 10 ve yakındaki 13 numaralık kırıcılıktan mahrum kalır. Bu sebeple katarakt ameliyatı sırasında, göz içine, gözün ihtiyaç duyduğu optik güce sahip yeni bir mercek yerleştirilir. Bu sayede, hastanın net görmesi ve kırılma kusurlarının düzeltilmesi amaçlanır.

Katarakt ameliyatı olmazsa ne olur?

Katarakt tedavi edilmezse, görme kaybı ve yaşam kalitesinde önemli düşüşler meydana gelir. Katarakt, göz merceğinin saydamlığını kaybetmesi nedeniyle görmede bulanıklık ve azalmaya neden olan bir göz hastalığıdır. Bu durum, günlük yaşam üzerinde olumsuz bir etki yaratır ve temel faaliyetleri zorlaştırabilir.

Katarakt tekrar eder mi?

Cerrahi olarak tedavi edilen katarakt genellikle kalıcıdır ve nadiren tekrarlar. Cerrahi müdahale ile opaklaşan lens çıkarılır ve yerine yapay bir lens yerleştirilir. Ancak, cerrahi müdahale sonrasında nadir durumlarda katarakt tekrar oluşabilir.