Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kart, şifre ve kodlara ilişkin KDV uygulamalarının esasları belirlendi

Gelir İdaresi Başkanlığı, kart,

Gelir İdaresi Başkanlığı, kart, şifre ve kodlara ilişkin Katma Değer Vergisi (KDV) uygulamalarının esaslarını belirledi. İşte, yapılan düzenlemeler ve getirilen yenilikler:

Kart, Şifre ve Kodlar Üzerinde KDV Uygulaması

Gelir İdaresi Başkanlığı, sanal ya da fiziki ortamda satılan kart, şifre ve kodlara ilişkin KDV uygulamalarının esaslarını belirleyen bir tebliği Resmi Gazete’de yayımladı. Bu kapsamda, belirli bir ürün veya hizmetin karşılığını temsil etmeyen kart, şifre ve kodların aktive edilerek ürün veya hizmet temin edilmesi durumunda KDV uygulanacak.

Yurt Dışından İthalat ve Satışta KDV Sorumluluğu

Tebliğe göre, kart, şifre ve kodların yurt dışından ithali veya Türkiye’de satışı KDV’ye tabi olacak. Yurt dışından temin edilen kart, şifre ve kodlar için bu işleme ilişkin KDV, Türkiye’de mukim olanlar tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilip ödenecek. KDV mükellefi olmayan gerçek kişiler tarafından yurt dışı mukimi elektronik hizmet sunucularından alınması durumunda ise bu işleme ilişkin KDV, yurt dışı mukimi firma tarafından beyan edilip ödenmesi gerekecek.

KDV’siz İşlemler ve Aracılık Hizmetleri

Belirli bir ürün veya hizmetin karşılığını temsil etmeyen kart, şifre ve kodların kullanılarak veya aktive edilerek bu kart, şifre ve kodlar karşılığında ürün veya hizmet temin edilmesi genel hükümler çerçevesinde KDV’ye tabi tutulacak. Bunun yanı sıra, sanal veya fiziki mağazalarda kart, şifre ve kodlar ile diğer ürünlerin satışı için Türkiye’de verilen aracılık hizmetleri de KDV’ye tabi olacak. Bu satışlara ilişkin hizmet bedeli veya komisyon gibi adlar altında alınan bedeller üzerinden hesaplanan KDV, aracılık hizmetini verenler tarafından beyan edilecek.

Bavul Ticaretinde İstisna Tutarı Arttırıldı

Ayrıca, Türkiye’de ikamet etmeyenlere özel fatura ile yapılan satışlarda ve Türkiye’de ikamet etmeyenlere KDV hesaplanarak yapılan satışlarda (yolcu beraberi eşya) uygulanan istisna tutarı 2 bin liradan 10 bin liraya yükseltildi. Alıcının, istisna kapsamında satış yapabilen satıcılardan aldığı malların faturada gösterilen bedelleri toplamının KDV hariç 1000 liranın üstünde olması halinde istisna uygulanacak.

Uluslararası Taşımacılık Kapsamında Düzenleme

Başkanlık tarafından yapılan düzenleme ile uluslararası taşımacılık faaliyetinde bulunanların vergi istisnasından yararlanabilmesi için yetki belgesine sahip olması ve araçlarının bu belgeye kaydedilmesi zorunluluğu getirildi.

Tebligat Pusulası Düzenlemesi

Son olarak, tebligat yapılacak kişinin adresinde bulunamaması durumunda kullanılan “Tebligat Pusulası” belgesine ilişkin düzenleme yapıldı. Bu değişiklikler 1 Şubat’ta yürürlüğe girecek.