İzmir’in Çeşme ilçesinde, 2009-2019 yılları arasında yapılan kazılar, Santorini Volkanı'nın 3 bin 500 yıl önceki patlaması ve sonrasındaki tsunamiye dair önemli bulgular sundu. Çeşme'nin Bağlararası mahallesindeki kazılarda, bu büyük doğal afetin izlerine rastlandı.

SANTORİNİ VOLKANININ İZLERİ ÇEŞME'DE KEŞFEDİLDİ

Ankara Üniversitesi Mustafa V. Koç Deniz Arkeolojisi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Vasıf Şahoğlu, kazılar sırasında Santorini Volkanı'nın patlamasından geriye kalan volkanik kül tabakasını Bağlararası'nda çizgi şeklinde bulduklarını belirtti. Santorini Volkanı'nın patlamasının, Akdeniz havzasındaki yoğun yerleşim bölgelerindeki halk için büyük tahribat yaratmış olduğuna dikkat çeken Şahoğlu, bu patlamanın tarihsel açıdan büyük bir öneme sahip olduğunu ifade etti.
Santorini'nin Patlaması, Çeşme'deki Kazılarda Keşfedildi (2)

Son Durak: Kan Bağları serisiyle tekrar geliyor Son Durak: Kan Bağları serisiyle tekrar geliyor

İLK KEZ BİR İSKELET BULUNDU

Çeşme Bağlararası kazılarında ayrıca, tsunami kalıntıları arasında bir iskelet keşfedildi. Prof. Dr. Şahoğlu, 2017 yılında bu iskelete ulaşılmasının, Santorini Volkanının yarattığı tsunaminin felakete yol açtığı yerleşimlerden birinde insan kalıntısının ilk kez bulunduğu anlamına geldiğini vurguladı. Bu bulgu, afet sırasında hayatını kaybedenlerin izlerini gösteriyor.

Kazı alanının bir arkeolojik parka dönüştürülmesi amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı ile çalışmalar devam ediyor. Prof. Dr. Şahoğlu, bölgedeki tsunami ve volkanik patlama izlerinin, halkı eğitici ve bilgilendirici bir şekilde sunulması için önemli bir fırsat olduğunu belirtti.

Santorini'nin Patlaması, Çeşme'deki Kazılarda Keşfedildi (1)

Kaynak: AA