İzmir Şehir Hastanesi, 2024 yılında toplam 147 bağışçıdan kök hücre toplayarak, Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKKÖK) paydaşları arasında birinci sırada yer aldı.

Ulusal ve uluslararası çapta önemli bir başarıya imza atan hastane, bu alandaki farkındalık ve bağış çalışmalarına öncülük ediyor.

KÖK HÜCRE BAĞIŞINDA REKOR ARTIŞ

İzmir Şehir Hastanesi Terapötik Aferez Merkezi Sorumlu Hekimi Doç. Dr. Zehra Narlı Özdemir, kök hücre bağış toplama sürecinin geçmişte Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yürütüldüğünü, İzmir Şehir Hastanesinin açılmasıyla birlikte bu çalışmalara burada devam ettiklerini belirtti.

İzmir Şehir Hastanesi, Kök Hücre Bağışında Türkiye Birincisi Oldu (1)

Özdemir, bağış sayısındaki artışı şöyle özetledi:

Aydın'da otomobil takla attı, sürücüsü yaralandı Aydın'da otomobil takla attı, sürücüsü yaralandı

·         2022 yılında: 93 bağışçı,

·         2023 yılında: 132 bağışçı,

·         2024 yılında: 147 bağışçı.

147 bağışçıyla Türkiye genelinde birinci olduklarını ifade eden Özdemir, organizasyonun başarısında İzmir halkının duyarlılığının önemli bir rol oynadığını vurguladı.

"147 hayata dokunduk. Bu bağışlardan 17’si yurt dışına gönderildi. Finlandiya, Kanada, ABD, Fransa, İtalya gibi ülkelerdeki hastalara umut olduk. Bu, uluslararası alanda yaptığımız işin kalitesinin de onaylandığını gösteriyor."

İzmir Şehir Hastanesi, Kök Hücre Bağışında Türkiye Birincisi Oldu (2)

KÖK HÜCRE BAĞIŞ SÜRECİ

Doç. Dr. Özdemir, kök hücre bağışının kolay ve güvenli bir süreç olduğunu vurgulayarak şu bilgileri paylaştı:

Bağışçı Olma Süreci: Türk Kızılay’a yapılan 2 tüp kan bağışıyla başlayan süreçte, genetik bilgiler Sağlık Bakanlığı bilgi bankasına kaydediliyor. Uygun eşleşme durumunda TÜRKKÖK, bağışçıyla iletişime geçiyor.

Toplama İşlemi: Bağışçıdan kök hücrelerin toplanması, bağışçıya hiçbir zarar vermeyen ve kan bağışına benzeyen bir yöntemle gerçekleştiriliyor. İşlem, yaklaşık 4,5 saat sürüyor.

İzmir Şehir Hastanesi, Kök Hücre Bağışında Türkiye Birincisi Oldu (3)

İzmir Şehir Hastanesinde kök hücre bağışında bulunan, ismi açıklanmayan bir bağışçı, 2019 yılında Türk Kızılay’a kan bağışı yaparak TÜRKKÖK sistemine dahil olduğunu belirtti. Kendisinin kök hücrelerinin bir hasta ile uyumlu olduğunun bildirilmesi üzerine bağış yapmaya karar verdiğini söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

"Birinin hayatını kurtarmak gerçekten anlatılamaz bir duygu. Herkesin yapabileceği bir şey. Sürecin hiçbir zorluğu veya olumsuz yanı yok. İnsanlık görevimi yerine getirdim."

Doç. Dr. Özdemir, kök hücre bağışına olan duyarlılığın artması gerektiğini belirterek, halkın bağışçı olmaya teşvik edilmesinin hastaların hayatını kurtarmada büyük önem taşıdığını ifade etti.

Kaynak: AA