Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Göç Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezinden Doç. Dr. Ali Zafer Sağıroğlu: "(Göçmen teknelerine karşı) Denizde blokaj politikasının kararlılıkla uygulanması, denizdeki ölümlerin artabileceği endişesini de beraberinde getiriyor." dedi.
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Göç Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi üyesi Doç. Dr. Ali Zafer Sağıroğlu, İtalya'nın 12 Nisan'da düzensiz göçmen akınına karşı 6 aylık süreyle ilan ettiği olağanüstü hal (OHAL) uygulamalarının göçle mücadeleden çok denizlerdeki ölümleri artırabileceğini söyledi.

Doç. Dr. Sağıroğlu, İtalya'nın sığınmacı akınına karşı OHAL kararını, göçmen politikalarını ve Avrupa'ya göçü değerlendirdi.

Avrupa'nın Akdeniz kıyılarının, başta İtalya olmak üzere son 10 yılın en büyük göç dalgasıyla karşı karşıya olduğunu belirten Sağıroğlu, Birleşmiş Milletler Göç Örgütünün (IOM) 18 Nisan'da yayımladığı rapora atıfta bulundu.

Sağıroğlu, Akdeniz'den Avrupa'ya 2022'de 190 bin kadar düzensiz göçmenin giriş yaptığını, bu rakamın 2023'ün ilk 4 ayında 45 bin olduğunu kaydederek, söz konusu 45 bin kişiden 34 bin 124'ünün İtalya'ya ulaştığını dile getirdi.

Düzensiz göçmenlerin Fildişi Sahilleri, Afganistan, Suriye, Gine, Fas, Pakistan, Bangladeş, Mısır ve Tunus gibi ülkelerden geldiğini aktaran Sağıroğlu, özellikle Kovid-19 salgını sonrası daha da artan göç akınının artık Avrupa'nın tamamında "panik havası" oluşturduğunun altını çizdi.

İspanya'da şiddetli yağışlar can ve mal kaybına neden oluyor İspanya'da şiddetli yağışlar can ve mal kaybına neden oluyor

Sağıroğlu, İtalya'da göçmen akınıyla ilgili endişenin diğer Avrupa ülkelerine göre daha fazla olduğuna işaret ederek, bu ülkede olağanüstü hal yetkileriyle sığınmacılara karşı caydırıcı ve müdahaleci yöntemlerin hayata geçirilmesinin beklendiğini belirtti.

ü

Muhabir: Kullanıcı bulunamadı.