İnşaat sektöründe ücretli çalışan sayısı, mayıs ayı itibarıyla 1 milyon 824 bin kişiye yaklaşarak son 99 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı, mayısta geçen yıla göre %4,3 artarak 15 milyon 669 bin 792 kişiye çıktı.

Türkiye ve Macaristan doğal gaz anlaşmasını yenilemek için görüşmelerde Türkiye ve Macaristan doğal gaz anlaşmasını yenilemek için görüşmelerde

Sektörler bazında yapılan incelemelerde en büyük artış inşaat sektöründe gerçekleşti. İnşaat sektöründeki ücretli çalışan sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre %11,1 artarak 1 milyon 823 bin 929'a yükseldi.

Bu artışla birlikte, inşaat sektöründe son 99 ayın en yüksek ücretli çalışan sayısına ulaşılırken, tüm zamanların en yüksek ikinci rakamı görüldü. Sektörün rekoru Ekim 2017'de 1 milyon 833 bin 340 kişiyle kaydedilmişti.

"TÜM ÜLKEDE HAREKETLİLİK YAŞANIYOR"

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Neşecan Çekici, konuya ilişkin değerlendirmesinde, özellikle deprem bölgelerinde olmak üzere Türkiye genelinde hareketlilik yaşandığını vurgulayarak, "İnşaat faaliyetlerindeki artışın verilere de yansıdığını gözlemliyoruz. Bu artış, 250'den fazla alt sektörü olumlu etkiliyor. İhtiyaç kaynaklı bir hareketlilik söz konusu." dedi.

Avrupa'nın en büyük konut pazarı olan Türkiye'de evlilik, boşanma, tayin ve yurt dışındaki Türk vatandaşlarının talebinin önemli olduğunu belirten Çekici, "Bu talep, yılda 800 binden fazla konut üretimini kapsıyor. Piyasa son 2 yıldır durgunluk yaşadı, ancak GYODER olarak iş gücü raporu hazırlıyoruz ve bu konuları detaylı şekilde analiz ediyoruz." diye ekledi.

İnşaat sektöründe çalışan sayısı 99 ayın zirvesinde

DEPREM BÖLGESİNİN ETKİSİ

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Şişik, inşaat sektörünün Türkiye'nin lokomotif sektörü olmaya devam ettiğini belirterek, "İnşaat dediğimizde genellikle gayrimenkul akla gelir, ancak alt ve üstyapı işlerinde de yoğunluk yaşanıyor. Bu hareketlilik, istihdamı artırıyor. Deprem bölgelerindeki yeni konut ve yol projelerinin yanı sıra alt ve üstyapı projeleri, çalışan sayısındaki artışta etkili oluyor." dedi.

Sektördeki kalifiye eleman sorununa da dikkat çeken Şişik, "Günlük 3 bin liraya kadar yevmiye teklif etmemize rağmen maalesef kalifiye usta bulmakta zorlanıyoruz. Bazen kalifiye bir işçi için 3 ay beklemek zorunda kalabiliyoruz." şeklinde değerlendirmede bulundu.

Kaynak: AA