ABD, İngiltere, Fransa, Almanya ve Hollanda gibi büyük bağışçı ülkelerin HIV ile mücadeleye yönelik fonları kesmesi, küresel sağlık sisteminde büyük bir tehlike oluşturuyor. The Guardian'ın haberine göre, bu ülkeler HIV'e yönelik uluslararası fonların yaklaşık yüzde 90'ını sağlıyor. Yardımların kesilmesi nedeniyle, 2030 yılına kadar HIV kaynaklı hastalıklar sonucu yaklaşık 2,9 milyon kişinin hayatını kaybetmesi bekleniyor.

YENİ HIV VAKALARININ SAYISI ARTACAK

Lancet HIV dergisinde yayımlanan bir araştırma, fon kesintilerinin etkilerini araştırarak, HIV vakalarının hızla arttığını öngörüyor. Araştırma modellemesine göre, HIV için ayrılan aşı ve sağlık programlarına yönelik fonların kesilmesiyle, 5 yıl içinde 4,4 milyon ile 10,8 milyon yeni HIV vakası ortaya çıkabilir. Vakaların sayısındaki artış, 6 kata kadar çıkabilir, bu da HIV ile mücadelede yıllarca kazanılan ilerlemelerin sekteye uğramasına yol açabilir.

HIV İLE MÜCADELEDE CİDDİ SONUÇLAR

Araştırmada, HIV vakalarındaki artışın özellikle Sahraaltı Afrika ülkelerinde büyük bir yıkıma yol açacağı tahmin ediliyor. Dr. Rowan Martin-Hughes, önleyici tedbir ve ilaçların sağlanamaması durumunda, bu bölgelerdeki halkın büyük zarar göreceğini vurguluyor. Araştırmacılar, HIV hizmetlerinin daha geniş sağlık sistemlerine entegre edilmesi gerektiğini de belirtiyor. Ayrıca, yenilikçi finansman stratejilerinin geliştirilmesi çağrısında bulunuluyor.

BAĞIŞÇILARIN YARDIMLARINI KESMESİ CİDDİ SONUÇLAR DOĞURACAK

ABD merkezli Elton John Aids Vakfından Anne Aslett, bağışçıların HIV yardımlarını kesmelerinin ciddi sonuçlar doğuracağını belirtiyor. Aslett, "Eğer HIV müdahaleleri için ayrılan fonlar azalırsa, milyonlarca insan daha hastalanacak ve sağlık sistemleri bu yükü taşıyamayacak" diyor.

Erken evre kanserde radyoterapi ile tam iyileşme mümkün Erken evre kanserde radyoterapi ile tam iyileşme mümkün

DIŞ YARDIMLAR

ABD Başkanı Donald Trump, başkanlık görevine başlamasının hemen ardından dış yardımların kesilmesi yönünde kararname imzaladı. ABD'nin kalkınma yardımlarını durdurması, dünya çapında HIV ile mücadelede büyük bir boşluk oluşturabilir. ABD Dışişleri Bakanlığı ve USAID, 27 Ocak'ta tüm dış yardımların durdurulduğunu açıklamıştı. Ancak, Washington Bölge Mahkemesi, USAID fonlarının geçici olarak yeniden başlatılmasına karar verdi.

Kaynak: AA