Çin’de yapılan yeni bir araştırma, hamilelik sırasında yetersiz uyku ile çocukların nörogelişimsel gelişimindeki aksaklıklar arasında bir bağlantı olduğunu ortaya koydu. Özellikle erkek çocuklarda, doğumdan sonra sosyal, duygusal, motor ve bilişsel gelişim süreçlerinde gecikmeler yaşanabileceği belirtildi.

9 Şubat: Sigarayı bırakma günü ve tütün kullanımının zararları 9 Şubat: Sigarayı bırakma günü ve tütün kullanımının zararları

NÖROGELİŞİMSEL SORUNLARA YOL AÇIYOR

Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Kalp, Akciğer ve Kan Enstitüsü’ne (NHLBI) göre, uyku eksikliği genellikle kalp hastalıkları, hipertansiyon, obezite ve depresyon gibi sağlık sorunlarıyla ilişkilendiriliyor. Ancak yeni bir araştırma, hamilelik sırasında yetersiz uykunun çocukların nörogelişimsel gelişiminde de olumsuz etkiler yaratabileceğini gösterdi.

Çin'deki Anhui Tıp Üniversitesi'nden Dr. Peng Zhu’nun başkanlık ettiği araştırma, hamilelik sırasında yedi saatten az uyumanın çocukların gelişimi üzerinde uzun vadeli olumsuz etkiler yarattığını vurguladı. Dr. Zhu, “Bu çalışma, hamilelik sırasında uyku sağlığının yönetilmesinin önemini vurguluyor” dedi.

Çalışma, 2015 ile 2021 yılları arasında Çin’deki üç hastanede gerçekleştirilen bir dizi incelemeden elde edilen verilerle yapıldı. Hamile kadınlardan, uyku süresi de dahil olmak üzere çeşitli sağlık bilgileri toplandı. Çalışma, 7.000’den fazla çocuğun gelişimsel gecikmeler açısından taranmasını içeriyor.

Araştırmanın bulguları, uyku eksikliği yaşayan annelerin çocuklarında daha yüksek nörogelişimsel sorun riski bulunduğunu ortaya koydu. Bu sorunlar arasında sosyal, duygusal, motor, bilişsel ve dil gelişimindeki aksaklıklar yer alıyor.

ÇOCUĞUN DOĞDUKTAN SONRAKİ PSİKOLOJİSİNİ ETKİLİYOR

Çalışmanın bir diğer dikkat çeken sonucu ise, hamilelik sırasında yaşanan uyku bozuklukları ile çocuklarda dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) semptomlarının gelişimi arasında pozitif bir ilişki bulunmasıydı. Bu bulgu, uyku eksikliğinin sadece anne sağlığını değil, aynı zamanda çocuğun ilerleyen yaşlarda karşılaşacağı psikolojik ve nörogelişimsel sorunları da etkileyebileceğini gösteriyor.

Columbia Üniversitesi Tıp Merkezi’nden Dr. Claudia Lugo-Candelas, bu bulguların daha önce yapılan diğer çalışmalarda da tekrarlanan bir sonuç olduğunu belirtti. Ancak, tek bir faktörün çocuğun gelişimini etkilemek için yeterli olmayacağını, genetik ve çevresel faktörlerin de önemli rol oynadığını vurguladı.

Kaynak: HABER MERKEZİ