Deprem bölgelerinde birçok aracın hasar görmesi sonrasında bu araçların bakım ve onarım masraflarını zorunlu araç sigortası karşılar mı sorusu araştırılmakta. Doğal afetlerde zorunlu araç sigortası herhangi bir hasar onarım bakım ücreti ödemiyor. Zorunlu trafik sigortası araç kazalarında sadece karşı tarafın masraflarını karşılıyor. Bu olaylarda kasko devreye girerek eğer kasko maddesinde doğal afetler maddesi geçiyorsa hasarı karşılıyor.
GÖÇÜK ALTINDA KALAN ON BİNLERCE OTOMOBİLİN HASARININ NASIL KARŞILANACAĞI MERAK EDİLİYOR
Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerde enkaz altında kalan otomobillerin zararının nasıl karşılanacağı vatandaşlar tarafından merak ediliyor. On binlerce ezilen ve hasara uğrayan otomobillerde alınan tedbirlerle öncelikli olarak işleme sokulurken mağduriyetin önüne geçilmesi için alınamayan primler göz ardı edilerek poliçelerin mayısa kadar geçerli olmasına karar verildi. Sigortacılık sisteminde Zorunlu trafik sigortası kaza durumlarında yalnızca karşı tarafın hasarını karşılamak için kullanılıyor. Deprem gibi doğal afetlerde ise aracın kaskosu devreye giriyor. Deprem, sel, dolu, fırtına, taşkın, şiddetli yağış gibi afetler sonucu oluşan çarpma, çarpılma, devrilme, yanma veya camların kırılması gibi maddi hasarlarda poliçede yer alması kaydıyla zarar tazmin edilebiliyor. Eğer doğal afet nedeniyle araç ağır hasarlıysa, hasar gördüğü tarihteki gerçek değeri hesaplanarak ona göre ödeme yapılıyor. Kasko orijinal parça, ikame araç, servis hizmeti gibi teminatlarla da afetzedelere destek sunuyor. Eksperlerin hasar tespitinin ardından poliçe çerçevesinde tamiri mümkün ise anlaşmalı servislerle ücretsiz onarım sağlanıyor.
TEMİNATTA YOKSA ÖDEME YAPILMIYOR
Öte yandan poliçede doğal afet sathında yüzdelik kesintiler de gerçekleşebiliyor. Teminat çerçevesinde anlaşmaya bağlı olarak yüzde 5 kesinti yapılır gibi ibareler afetten sonra uygulanabiliyor. Bu maddelerin uygulanması halinde 100 bin liralık bir aracın yalnızca 95 bin lirası geri alınabiliyor. Teminatta afet maddesi yer almıyorsa zararlar ödenemeyecek.
POLİÇELER MAYISA KADAR UZATILDI
Olağanüstü hal (OHAL) ilan edilen 11 ilde Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (SEDDK) kararıyla yürürlükteki poliçeler prim ödenmese dahi 8 Mayıs'a kadar uzatıldı. Yine alınan kararla deprem bölgesindeki hayat, konut ve araç poliçelerinin öncelikli değerlendirme kararı verildi. Primlere esas kar marjları sıfırlanırken, depremzedelere bu süreçte hiçbir zorluk çıkarılmayarak reklam dahi atılmayacağına dair kararname yayınlandı. HABER MERKEZİ