Elazığ'da iki girişimci kız kardeş, devlet desteğini ve birikimlerini kullanarak bir meyve ve sebze kurutma tesisi kurdu.

Kendi alanlarında farklı şehirlerde çalışan kardeşler, memleketlerine yatırım yaparak bölgenin ekonomisine katkı sağlıyor.

Mersin Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü mezunu Öznur Aslankaya (42) ve Akdeniz Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü mezunu Neziha Nur Aslankaya (32), farklı şehirlerdeki iş tecrübelerinden sonra memleketlerine yatırım yapmaya karar verdi.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın "Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projesi" kapsamında destek alan kardeşler, Elazığ merkeze bağlı Akçakiraz beldesinde 150 metrekare alana sahip ve günlük 500 kilogram yaş meyve ve sebze işleme kapasitesine sahip bir tesis kurdular.

Girişimci kız kardeşlerden meyve ve sebze kurutma tesisi

ÇEŞİTLİ MEYVE VE SEBZELER KURUTULUYOR

Geçen yıl faaliyete geçen tesiste, portakal, elma, cennet hurması, limon, çilek, şeftali, vişne, domates ve havuç gibi yaklaşık 35 çeşit meyve ve sebze kurutuluyor. Tesiste üretilen ürünler Türkiye’nin dört bir yanına siparişle gönderiliyor ve beldede yaşayan 10 kadına istihdam sağlanıyor.

Kütahya'da araç sayısı nüfus ile yarışıyor Kütahya'da araç sayısı nüfus ile yarışıyor
Girişimci kız kardeşlerden meyve ve sebze kurutma tesisi

"DEVLET DESTEĞİYLE BU BAŞARIYI ELDE ETTİK"

Öznur Aslankaya, farklı illerde gıda sektöründe yöneticilik yaptıktan sonra üretim yapmak için memleketlerine tesis kurduklarını belirtti. Bölgedeki ihtiyaçları araştırarak bu yatırımı yaptıklarını dile getiren Aslankaya, "Kız kardeşimle devlet desteğini alarak bu işi başardık" dedi. Siparişlere göre ürün işlediklerini ve meyve sebze kurutmanın sağlıklı atıştırmalık olarak tüketilmesinin yanı sıra sanayi sektöründe yarı mamul ham madde olarak da kullanıldığını ekledi. Ayrıca, taleplere göre üretim kapasitesini artırmayı planladıklarını belirtti.

Girişimci kız kardeşlerden meyve ve sebze kurutma tesisi

YEREL İSTİHDAM VE ÜRETİME KATKI

Mevsimine göre işlenen ürünler arasında maydanoz ve havuç gibi ürünler de toz halinde satılabiliyor. Aslankaya, tesisin 1 milyon 500 bin liralık yatırım bütçesinin 250 bin lirasının Uzman Eller Projesi’nden hibe olarak alındığını, kalan kısmın ise öz kaynaklarından karşılandığını söyledi. Kız kardeşiyle birlikte güç birliği yaparak yurt dışına açılmayı da planladıklarını dile getirdi.

Girişimci kız kardeşlerden meyve ve sebze kurutma tesisi

"ÖRNEK BİR İŞLETME OLDUK"

Neziha Nur Aslankaya, tesisi kırsalda kurmanın kendileri için önemli olduğunu ve amaçlarının daha fazla kadını istihdam etmek olduğunu ifade etti. "Devlet desteğiyle işletmemizi kurduk, amacımız kırsalda daha fazla kadın çalıştırmak ve üretimi artırmak" dedi. Kardeşiyle aldıkları eğitimlerin işlerini kolaylaştırdığını belirten Aslankaya, işletmelerinin meyve ve sebze israfını önlediğini vurguladı.

Tesis çalışanlarından Gülay Akçıra, bu tesis sayesinde ilk kez çalışma imkanı bulduğunu ve işini severek yaptığını belirtti.

Akçıra, çalışarak aile bütçesine destek sağladığını ve bu sayede mutlu olduğunu dile getirdi.

Girişimci kız kardeşlerden meyve ve sebze kurutma tesisi
Kaynak: AA