Karaman’da Taşkale halısı için başlatılan eğitim kurslarıyla kadınlar, coğrafi işaretli bu değerli halıyı yeniden dokuyarak geleceğe taşıyor.
Halk Eğitimi Merkezi bünyesinde açılan kurslar, Taşkale halısının unutulmaya yüz tutmuş geleneğini yeniden canlandırmayı hedefliyor.
KADINLAR GEÇMİŞİ GELECEĞE TAŞIYOR
Karaman’da bir zamanlar önemli bir geçim kaynağı olan Taşkale halısı, yıllar sonra yeniden gündemde. Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı desteğiyle Halk Eğitim Merkezi tarafından açılan kursa katılan 12 kadın, bu zengin kültürel mirası gelecek nesillere aktarmak için tezgah başında. Coğrafi işaretli bu halının yeniden dokunmasıyla hem kültür yaşatılacak hem de kadınlar aile bütçelerine katkı sağlayacak.
Kurs süresince desen çizimi ve halı dokuma eğitimi alan kadınlar, eğitimlerini tamamladıktan sonra dokudukları halıları satarak ek gelir elde edecekler. Taşkale halısının geleneksel motiflerini ve dokuma tekniklerini öğrenen kadınlar, bu kadim zanaatı hem yaşatmak hem de ekonomiye kazandırmak için büyük bir çaba sarf ediyor.
"GEÇMİŞİ BİLMEYEN GELECEĞİ KURAMAZ"
Kurs eğitmeni Türühan Bozkurt, Taşkale halısının yeniden hayat bulması için kooperatif kurmuş ve eğitimlere öncülük etmiş bir isim. Bozkurt, halı dokumayı 10 yaşında annesinden öğrenmiş ve yıllardır bu işten geçimini sağlamış. "Halı dokuma, atalarımızın en önemli gelir kaynağıydı" diyen Bozkurt, halının değerinin kaybolmaması için gençlerin bu zanaatı öğrenmesinin kritik olduğuna vurgu yapıyor. Bozkurt, "Bu işi sevdiklerine inandığım genç kadınlarımızı usta olarak yetiştirmek istiyorum," diyerek genç neslin bu mirası yaşatmada kilit rol oynayacağına inanıyor.
GEÇMİŞİN İZLERİ: HALI DOKUMADA BİR ÖMÜR
Eğitmen Bozkurt’un annesi 88 yaşındaki Fatma Yılmaz, halı dokuma işinin eskiden köyde herkesin en önemli geçim kaynağı olduğunu belirtiyor. Gençliğinde yüzlerce koyunlarının yününü kullanarak ip yaptıklarını ve halı dokuduklarını anlatan Yılmaz, "Eskiden her evde bir dokuma tezgahı vardı. Şimdi ise o tezgahlar boş kaldı." diyor.
Kursiyerlerden Bedia Aydan, kurs sayesinde Taşkale halısını dokumayı ve motif çizmeyi öğrendiğini ifade ediyor. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Geleneksel Türk Sanatları bölümünde okuyan Aydan, halıyı dokuma sürecinin kendisi için büyük bir öğrenme ve duygusal bir bağ kurma süreci olduğunu belirtiyor. Aydan, "Bu halıyı gelecek nesillere aktarmak çok anlamlı" diyerek, halıcılığın çocuklarına miras kalmasını istediğini dile getiriyor.
Bir diğer kursiyer Filiz Karataş da kısa sürede Taşkale halısını dokumayı öğrendiğini, halının özgün motiflerinin ve renklerinin korunarak gelecek nesillere aktarılmasının ne kadar önemli olduğunu vurguluyor.