Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Gazze’de su krizi yaşanıyor

İsrail’in Gazze’ye 7 Ekim 2023’te başlattığı saldırılar sonucunda bölgedeki insani kriz derinleşti.

İsrail'in Gazze'ye 7 Ekim

Stockholm Uluslararası Su Enstitüsü (SIWI) tarafından 1991 yılından bu yana düzenlenen Dünya Su Haftası’nın bu yılki teması, “Sınırları Aşmak: Barışçıl ve Sürdürülebilir Bir Gelecek için Su” olarak belirlendi. Ancak, Gazze’de yaşanan su krizi bu temanın önemini gözler önüne seriyor.

İsrail’in Gazze’ye 7 Ekim 2023’te başlattığı saldırılar sonucunda bölgedeki insani kriz derinleşti. Binlerce kişinin hayatını kaybettiği bu saldırılar, suya erişim sorununu da şiddetlendirdi. Gazze, çölleşmenin hızla ilerlediği Orta Doğu’nun en büyük sorunlarını yaşarken, İsrail saldırılarıyla birlikte iklim değişikliğinin etkilerini de ağır şekilde hissediyor.

Gazze’de yağış miktarının yetersizliği, artan buharlaşma ve hızlı nüfus artışı, su kaynaklarını daha da kısıtlıyor. Uzmanlar, Gazze’nin yıllık su varlığının çok düşük olduğunu ve mevcut su kaynaklarının kalitesinin de ciddi sorunlar içerdiğini belirtiyor. Bölge, tuzlu suların tatlı su kaynaklarıyla karıştığı bir alan olarak biliniyor ve bu sorunlar su krizini daha da derinleştiriyor. Uzun yıllardır Yemen su krizi konusunda önde gelirken, son bir yıldaki yıkımlarla Gazze, dünyadaki en ağır su krizini yaşayan bölge haline geldi.

Kadınlar ve Çocuklar En Çok Etkilenenler

Gazze’ye su sağlayan ana nehirlerdeki akış düzensizliği, uluslararası bağışçılar tarafından başlatılan deniz suyunun tuzdan arındırılması projelerinin bölgeye uygun olmadığını gösteriyor. Pahalılığı ve bölgedeki sucul ortama zarar verme potansiyeli nedeniyle bu projeler yeterli çözüm sunmuyor.

Su krizinden en çok etkilenen grupların başında kadınlar ve çocuklar geliyor. Salgın hastalıklar nedeniyle çocuk ölümleri, gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında 10 kat daha fazla. İçme suyu temininde büyük zorluklar yaşanıyor ve su, uzun mesafelerden taşınıyor. Bu durum, fiziksel zorluklara ve uzun süreli kuyruklarda beklemeye neden oluyor. Ayrıca, su krizinin hijyen ve sanitasyon sorunlarını da beraberinde getirdiği ve bu yükün büyük kısmının kadınlar tarafından taşındığı ifade ediliyor. Kolera gibi su kaynaklı hastalıklar bölgede yayılmakta.