Ege Denizi'nde son günlerde artan sismik hareketlilik, bölgedeki volkanik ve tektonik etkinliklerin bir sonucu olarak dikkat çekiyor. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gonca Kuşcu, sismik fırtınaların volkanik faaliyetler olmaksızın uzun süre devam edebileceğini ifade etti.

EGE VOLKANİK YAYI

Kuşcu, Ege Denizi'nin farklı volkanik sistemleriyle ilgili yaptığı açıklamada, bölgedeki Kristiana-Santorini-Kolumbo volkanik sisteminde 25 kadar küçük denizaltı volkanın bulunduğunu belirtti. Güney Ege Volkanik Yayı olarak bilinen bu alanda, İstanköy-İncirli-Sakarcılar gibi diğer volkanik bölgelerin de yer aldığına dikkat çekti.

Ege Denizi’ndeki sismik hareketlilik, bu volkanik alanlardan herhangi birinde başlayan tektonik ya da volkanik bir etkinlikten kaynaklanabilir. Ancak bu hareketlilik, bir volkanik patlama veya büyük bir deprem yaratmadan uzun süre devam edebilir. Son dönemdeki sismik fırtınaların afetle sonuçlanmaması temenni edilse de, bölgedeki risklerin devam ettiğini söylemek mümkün.

Ege Denizi'ndeki Sismik Hareketlilik Uzun Sürebilir1

VOLKANİK FALİYETLERİN RİSKLERİ

Eğer bu volkanik alanlarda bir patlama gerçekleşirse, 30 kilometrelik çevrede ciddi riskler yaşanabilir. Ayrıca, volkanik faaliyetler, depremler veya heyelanlar sonucu tsunami riskinin de gündeme gelebileceği vurgulandı.

Kütahya’da ‘şehir içi toplu ulaşıma indirim’ tartışması büyüyor Kütahya’da ‘şehir içi toplu ulaşıma indirim’ tartışması büyüyor

Ege Denizi'ndeki sismik hareketliliğin gelişimini izlemek ve olası afetlere karşı hazırlıklı olmak, bölge halkı ve yetkililer için büyük önem taşımaktadır.

Kaynak: AA