Ekran süresindeki artış göz sağlığını tehdit ediyor Ekran süresindeki artış göz sağlığını tehdit ediyor

Burnun özellikle parmakla ulaşılabilen iç kısmında hem yararlı bakteriler bulunuyor hem de zararlı bakterilerin geçişi burada engelleniyor.

Burun karıştırmak hassas deriye zarar verip sinüs enfeksiyonlarını tetikleyebileceği gibi kritik bakterilerin beyne daha kolay ulaşmasına da neden olabiliyor.

Burun karıştırınca ne olur?

Çocukluğumuzdan itibaren burun karıştırmanın iğrenç bir alışkanlık olduğunu düşünürüz. Hijyenik olmamasının yanı sıra burnunuzu karıştırırken burun deliklerinizin içindeki hassas deriye zarar verebilirsiniz ve bu da sinüs enfeksiyonlarını tetikleyebilir.

Burun karıştırmak normal mi?

Birçoğumuz arada bir yaptığımız gizli burun karıştırmaların patolojik bir vaka olmadığını gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz. Ama bu, bu alışkanlığın tümüyle zararsız olduğu anlamına gelmez.

Burun karıştırmak psikolojik mi?

Psikoloji uzmanları burun karıştırmayı; tırnak yeme, dudak çiğneme ve saç yolma davranışları gibi "vücut odaklı tekrarlayan bir davranış" diye niteliyor. 

Burun karıştırmak neden olur?

Hollandalı bilim insanlarının yürüttüğü bir araştırmanın sonuçlarına göre burun karıştırmanın sıklığı, burunda 'Stafilokok Aureus' isimli bakterinin varlığı ile ilişkilidir. Bu bakteri insanların %25'i tarafından taşınır.

Sümük karıştırmak günah mı?

Sümük ve balgam şeran temizdir. burun karıştırma

Sürekli burnunu karıştıran çocuğa nasıl davranmalı?

Çocuğunuzun burnunu karıştıracağını anladığınızda ona “Şunun kenarından tutup bana yardım edebilir misin?” gibi bir bahaneyle yaklaşıp ellerini kullanmasını sağlayabilirsiniz. -Yukarıdaki örnekler ve benzeri tüm aktiviteler, çocuğun ilgisini başka yöne çekmesini sağlayacaktır.

Burun karıştırmak Alzheimer yapar mı?

Yepyeni bir araştırma ise burun karıştırmanın sağlığa etkisi noktasında ilginç bir sonuca ulaşmış durumda. 2022'de yapılan araştırma burnunu karıştıran bireylerde Alzheimer riskinin artıyor olabileceğini öne sürüyor. Elde edilen sonuç aradaki bağlantının zayıf ama makul bir bağlantı olduğunu göstermekte.

Burundaki sümüğü yemek günah mı?

Ağza gelen sümük ve balgamı yutmak haram değildir. Fakat hoş olmayan bir davranıştır. Tırnak veya tırnak eti yemek ise, özellikle Hanefî Mezhebi'ne göre haramdır.
Muhabir: Mehmet Kaçar