Uzay bilimciler, Utah eyaletindeki "Teleskop Dizisi" gözlemevi aracılığıyla, Samanyolu Galaksisi'nin ötesinden Dünya'ya ulaştığı düşünülen gizemli bir kozmik ışın keşfetti. Bu olağanüstü parçacığa, Japon mitolojisinden esinlenerek "Amaterasu Parçacığı" adı verildi.
Utah'ın Batı Çölü'nde bulunan Teleskop Dizisi, çıplak gözle görülemeyen bu ultra yüksek enerjili parçacığı belirleyerek bilim dünyasında heyecan yarattı.
Araştırma, bu parçacığın enerjisinin, bel hizasından ayak parmağına düşen bir tuğla etkisi yaratabileceğini ortaya koydu.
CNN'in haberine göre, Amaterasu Parçacığı, 1991'de tespit edilen "Aman Tanrım Parçacığı"nın ardından en güçlü kozmik ışın olarak kaydedildi. Güneş'ten yayılan düşük enerjili kozmik ışınlarla birlikte, Samanyolu Galaksisi dışından gelen nadir ultra yüksek enerjili kozmik ışınların da Dünya'ya ulaştığı belirtildi.Araştırmacılar, Teleskop Dizisi'nin 2008'de faaliyete geçtiği 700 kilometrekarelik alanda 507 yüzey dedektörüyle bu parçacığı tespit ettiğini açıkladı. Amaterasu Parçacığı, 27 Mayıs 2021'deki atmosfer çarpışmasında tetiklenen 23 yüzey dedektörüyle kaydedildi ve 244 exa-elektron volt gücünde olduğu vurgulandı.
Teleskop Dizisi'nin yakaladığı parçacıkların New York Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Glennys Farrar tarafından belirtilen enerji seviyeleri, insan yapımı hızlandırıcıları aşan bir güçle dikkat çekiyor. Ancak, Dünya'ya çarpma olasılığının düşük olduğu vurgulanarak, bu tür parçacıkların nadiren de olsa küçük bilgisayar arızalarına neden olabileceği belirtildi.
Yapılan araştırmalara göre, parçacıkların kaynağı tam olarak belirlenemedi. Araştırmacılar, kara delikler, gama ışını patlamaları ve etkin galaksi çekirdekleri gibi yüksek enerji kaynaklarından gelmiş olabileceğini öne sürdü.
Bu önemli keşif, Science dergisinde detaylarıyla yayımlandı.