Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Selçuk Özdoğan, bel fıtığı ağrılarının ameliyat gerektirmeden tedavi edilebileceğini açıkladı.

Bel ağrısının yaygın bir nedeninin, kas, bağ ve eklem hasarlarından kaynaklanan mekanik bel ağrısı olduğunu ifade eden Özdoğan, bu ağrıların omurga tümörleri, bel kayması, omurga kanal daralması ve omurga kırıkları gibi ciddi durumlarla da bağlantılı olabileceğini belirtti.

AMELİYATSIZ TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Doç. Dr. Selçuk Özdoğan, hastaları değerlendirdikten sonra bazı ameliyatsız tedavi yöntemleri uyguladıklarını söyledi. Bu yöntemler arasında transforaminal enjeksiyon, faset eklem enjeksiyonu, radyofrekans termokoagülasyon ve ozon tedavisi bulunuyor.

·         Transforaminal Enjeksiyon: Röntgen kılavuzluğunda, sinir baskısına maruz kalan bölgeye ilaç enjekte edilerek ağrının giderilmesi ve sinir ödeminin azaltılması sağlanır.

Pandeminin korkulan virüsü kanser tedavisinde kullanılacak Pandeminin korkulan virüsü kanser tedavisinde kullanılacak

·         Faset Eklem Enjeksiyonu ve Radyofrekans Termokoagülasyon: Bu yöntemlerde, omurların eklemlerinin neden olduğu ağrılar, radyofrekans cihazı yardımıyla ısı ve ilaçlar kullanılarak yok edilmeye çalışılır.

·         Ozon Tedavisi: Disk içine ozon verilerek fıtık parçalarının küçültülmesi ve disk basıncının azaltılması amaçlanır.

Tedavilerin lokal anestezi altında, ameliyathane ya da tam donanımlı görüntüleme merkezlerinde uygulanması gerektiğini belirten Özdoğan, bu yöntemlerin genel anesteziye ihtiyaç duymadığını vurguladı.

Bel Fıtığı Ameliyatsız Tedavi Yöntemleriyle Giderilebiliyor (2)

UZUN SÜRELİ BEL AĞRISINA DİKKAT

Üç aydan uzun süren bel ağrılarının önemsenmesi gerektiğini belirten Özdoğan, böyle durumlarda bir doktora başvurulmasının şart olduğunu söyledi.

Bel fıtığı belirtilerini sıralayan Özdoğan, "Bel ve bacak ağrıları, ayakta kuvvet kaybı, karıncalanma ve uyuşma hissi, idrar ve gaita kaçırma gibi semptomlar, bel fıtığının işaretleri olabilir," dedi.

BEL FITIĞINA NEDEN OLAN FAKTÖRLER

Özdoğan, bel fıtığının çeşitli etkenlerle ortaya çıkabileceğini ifade etti. Bunlar arasında travma, obezite, ağır kaldırma, bilinçsiz spor aktiviteleri, uzun süre ayakta durma, ofiste kötü oturma pozisyonu, genetik yatkınlık ve bazı metabolik hastalıklar yer alıyor.

Kaynak: AA