Balıkesir’in Ayvalık ilçesi açıklarında, 1500 yıl öncesine ait bir ticaret gemisi batığı keşfedildi. Dokuz Eylül Üniversitesi Sualtı Kültür Mirası ve Denizcilik Tarihi Merkezi’nin (SUDEMER) yürüttüğü "Türk Batık Envanteri Projesi: Mavi Miras" kapsamında tespit edilen batık, taşıdığı yaklaşık 10 bin seramik tabak ile dikkat çekiyor. Araştırma, Türk bilim insanları tarafından tasarlanan yerli robotik sualtı araçlarıyla gerçekleştirildi.
EGE VE AKDENİZ'DE BULUNANA EN BÜYÜK "TABAK BATIĞI"
SUDEMER Müdürü Doç. Dr. Harun Özdaş, batığın milattan sonra 5. yüzyıl sonuna tarihlendiğini ve Ege ile Akdeniz kıyılarında bugüne kadar bulunan en büyük "tabak batığı" olduğunu belirtti. Batığın, Ayvalık açıklarında 43 metre derinlikte bulunduğunu ve sonar teknolojisiyle tespit edildiğini söyledi.
Özdaş, geminin Kuzey Afrika ya da Kıbrıs’tan yola çıktığını ve bir fırtına sonucu battığını düşündüklerini ifade ederek, "Tabakların büyük kısmı oldukça iyi korunmuş durumda. Yaklaşık 15 metre uzunlukta ve 9 metre genişlikte olan geminin ana kargosunu tabaklar oluşturuyordu. Fotogrametrik çalışmalarla yüzeyde 10 bin tabak olduğunu tespit ettik," dedi.
10 BİN PARÇALIK KOLEKSİYON MÜZEYE HAZIRLANIYOR
SUDEMER ekibi, batıkta farklı biçimlerde üretilmiş tabakların yanı sıra az miktarda amfora da tespit etti. Özdaş, "Bu kadar büyük bir koleksiyon, Türk sularında nadir rastlanır. Buluntular müze açacak nitelikte ve 2025 yılı itibarıyla daha kapsamlı çalışmalar yapılması planlanıyor," dedi.
Bu keşif, Anadolu ile Akdeniz kıyıları arasındaki seramik ticaretine dair önemli bilgiler sunarken, bilim dünyası için eşsiz bir kaynak oluşturuyor.