Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bakan Yumaklı, başıboş köpek sorununda 5 maddeye dikkat çekti

Son dönemde başıboş köpeklerin

Son dönemde başıboş köpeklerin sayısının artması ve oluşturdukları tehlikeler, kamuoyunda geniş yankı buldu. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bu soruna dikkat çekerek, çözüm önerilerini 5 maddede özetledi.

1. Başıboş Köpek Sayısının Artışı

Bakan Yumaklı, Türkiye’de başıboş köpek sayısının 4 milyona yaklaştığını belirtti. Köpeklerin yılda 1-2 defa doğum yapması ve her doğumda 6-8 yavru dünyaya getirmesi, sayılarının hızla artmasına neden oluyor. Bu durum, yerel yönetimlerin sağlıklı bir kayıt tutmasını zorlaştırıyor.

2. Kısırlaştırma Yetersizliği

Başıboş köpeklerin çoğalmalarının kontrol altına alınabilmesi için yıllık köpek nüfusunun yüzde 70’inin kısırlaştırılması gerekiyor. Ancak, son 5 yılda ortalama 260 bin, en fazla ise bir yılda 350 bin köpek kısırlaştırılabilmiş. Bu rakamlar, sorunun çözümünde yetersiz kalındığını gösteriyor.

3. Kuduz Riski ve Önlemler

Dünya Sağlık Örgütü, Türkiye’yi kuduz riski yüksek ülkeler arasında sınıflandırıyor. Bakan Yumaklı, 2023 yılında kuduz riskli temas sayısının 438 bine ulaştığını belirtti. Bu sayı, önceki yılların neredeyse iki katı. Bu durum, başıboş köpeklerin sağlık açısından ciddi bir tehdit oluşturduğunu ortaya koyuyor.

4. Trafik Kazaları

Başıboş köpeklerin neden olduğu trafik kazaları da ciddi bir sorun teşkil ediyor. İçişleri Bakanlığı verilerine göre, son 5 yılda hayvana çarpma ile gerçekleşen 3 bin 534 trafik kazasında 55 kişi hayatını kaybetti, 5 bin 147 kişi ise yaralandı. Bu kazalar, sadece hayvanlar için değil, insanlar için de tehlike oluşturuyor.

5. Yasal Sorumluluk ve Çözüm Önerileri

Yumaklı, başıboş köpekler sorununun temelinde, hayvanların yasal olarak sorumluluğunu üstlenen bir kişi veya kurumun olmamasının yattığını vurguladı. Başıboş köpeklerin sorumluluğunun belirlenmesi ve düzenli kayıtların tutulması, sorunun çözümünde önemli adımlar olacaktır. Bakan, bilim insanları ve uzmanların önerileri ile vatandaşların desteğinin, bu sorunun üstesinden gelinmesinde kilit rol oynayacağını belirtti.