Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yapay zeka teknolojilerinin geliştirilmesinde etik standartların, şeffaflığın ve hesap verebilirliğin esas alınacağını belirtti.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TRT World Forum 2024 kapsamında düzenlenen "Akıllı Teknoloji, Büyük Sorunlar: Yapay Zekanın Siyaset ve Toplum Üzerindeki Etkisine Yön Vermek" başlıklı oturumun açılışında konuştu. Yapay zekanın toplumu, ekonomiyi ve siyaseti dönüştürme gücüne vurgu yapan Kacır, teknolojinin doğru şekilde yönlendirilmesinin önemine dikkat çekti.
YENİ SORUMLULUKLAR VE ETİK SORUNLAR
Bakan Kacır, yapay zekanın kuruluşlara veriye dayalı karar alma, tedarik zincirlerini optimize etme ve kişiselleştirilmiş müşteri deneyimleri sunma gibi avantajlar sağladığını ifade etti. Ancak bu hızlı gelişmelerin, yeni sorumluluklar ve etik sorular getirdiğini belirtti.
Kacır, küresel yapay zeka çalışmalarında ABD ve Çin gibi ülkelerin öne çıkmasının, diğer ülkeleri marjinalleştirme riski taşıdığına işaret etti. Bu bağlamda, teknoloji geliştirme ve dağıtımında güç yoğunlaşmasının olumsuz etkilerine dikkat çekerek adil bir yapay zeka ekosistemi oluşturulması gerektiğini dile getirdi.
TÜRKİYE'NİN TEKNOLOJİK VİZYONU
Türkiye’nin en büyük gücünün genç nüfusu olduğunu söyleyen Kacır, gençlerin geleceğin teknolojilerine adapte olabilmesi için gerekli beceri ve bilgiyle donatıldığını belirtti. Ulusal Teknoloji Girişimi kapsamında, Türkiye’nin yapay zeka çözümlerinde lider bir ülke olmayı hedeflediğini kaydeden Kacır, inovasyon ve dijital ekonomi alanında kapsayıcı fırsatlar sağlamanın önemini vurguladı.
Kacır, "Güçlü teknolojik altyapımız ve yüksek vasıflı iş gücümüzle, çeşitliliği yansıtan, kültürel değerleri kucaklayan yapay zeka çözümleri üretmek için uluslararası iş birliklerine açığız." dedi.
TEKNOLOJİNİN ETİK BOYUTU
Teknolojinin karmaşık sorunları çözmek için bir araç olduğunu belirten Kacır, ahlaki ilkelerden yoksun teknolojik ilerlemelerin tehlikelerine dikkat çekti. Filistin’de yaşanan insanlık dramını örnek göstererek, teknolojinin insanları yüceltmek yerine baskı mekanizmasına dönüşmemesi gerektiğini ifade etti.
Kacır, "Şeffaflık için mekanizmalar oluşturmalı, topluluklara yeniliklerin hayatlarını nasıl şekillendirdiğini belirleme gücü vermeliyiz. Aksi halde teknoloji, geçmişin hatalarını tekrar eden bir felakete dönüşebilir." diye konuştu.