Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD), sürdürülebilirlik alanında önemli bir adım atarak, AVM'lerin enerji tüketimini ve karbon ayak izini ölçen endeksin sonuçlarını duyurdu.

AYD Başkanı Nuri Şapkacı, sürdürülebilirlik adımlarının hızlandırılmasının iklim krizi göz önünde bulundurulduğunda büyük önem taşıdığını belirtti.

SÜRDÜRÜLEBİLİR ENDEKSİ SONUÇLARI

AYD ile Akademetre Research tarafından geliştirilen "AVM Sürdürülebilirlik ve Enerji Endeksi"nin sonuçları, çevresel etkileri somut verilerle analiz etmek amacıyla oluşturuldu. Elektrik, su ve doğal gaz tüketimi verileri, AVM'lerin enerji kullanımı ve karbon salınımını raporluyor.

Türkiye'deki AVM'ler, ortalama 65,4 kilogram eşdeğer karbondioksit karbon ayak izi ile sürdürülebilirlik açısından orta seviyede yer alıyor. Bu değer, dünya genelindeki enerji verimsiz AVM'lerle karşılaştırıldığında, Türkiye'deki AVM'lerin daha iyi bir performans sergilediğini gösteriyor.

Kütahya’da nohut, domates, kuru fasulye tohumu dağıtıldı Kütahya’da nohut, domates, kuru fasulye tohumu dağıtıldı

AYD Başkanı Şapkacı, güneş enerjisi sistemlerine yapılan yatırımların sektördeki büyük değişimlerden biri olduğuna dikkat çekti. Verilere göre, güneş enerjisi kullanan AVM'lerde ortak alan elektriğinin yüzde 40,3'ü yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanırken, bu yatırımlar sayesinde karbon ayak izinde yıllık yüzde 20'ye kadar azalma sağlanıyor. Şapkacı, sektördeki enerji tasarrufu çalışmalarının önemli ilerlemeler kaydettiğini belirtti.

KARBON AYAK İZİ HEDEFİ 

AYD Sürdürülebilirlik Komitesi Başkanı Cem Eriç, sürdürülebilirliği tüm paydaşlarla işbirliği yaparak kolektif bir hale getirmek gerektiğini vurguladı.


Eriç, enerji tasarrufu ve karbon ayak izini azaltmaya yönelik daha fazla aksiyon alınması gerektiğini belirtti ve bir sektör hedefi oluşturacaklarını açıkladı. Ayrıca, sektördeki tüm paydaşlarla bu etkiyi büyütme hedefiyle çalışmalarını sürdüreceklerini ifade etti.

Kaynak: AA