Denizlerde düzensiz göçle mücadelede rekor sayıya ulaşıldı Denizlerde düzensiz göçle mücadelede rekor sayıya ulaşıldı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, arabuluculuk uygulaması sayesinde geçen yıl 826 bin 548 dosyanın dostane yollarla çözüme kavuşturulduğunu açıkladı. Hukuk uyuşmazlıklarının mahkemeye taşınmadan hızlı ve etkili bir şekilde çözülebilmesini amaçlayan bu uygulama, toplumsal barışa da önemli katkılar sağlıyor.

Arabuluculuk ile Alternatif Çözüm Yöntemleri

Adalet Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, arabuluculuk uygulaması, hukuk sistemine 2012 yılında 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu ile dahil edildi. Uygulama, ilk olarak 14 Kasım 2013'te ihtiyari arabuluculuk şeklinde hayata geçirildi. Bakan Tunç, bu yöntemin yargıya erişimi kolaylaştırdığını ve dava süreçlerini hızlandırarak tarafların anlaşmazlıklarını daha barışçıl yollarla çözmelerini sağladığını belirtti.

Arabuluculuğun 2024 Yılı Performansı

Bakan Tunç, arabuluculuk uygulamasının 2024 yılı içerisinde:

  • İhtiyari arabuluculuk kapsamında 613 bin 697 dosyada,
  • Dava şartı arabuluculuk kapsamında ise 212 bin 851 dosyada dostane anlaşma sağlandığını ifade etti.

Toplamda 826 bin 548 dosyanın çözüme kavuştuğu bu süreçte, aktif olarak görev yapan 45 bin 154 arabulucu büyük bir rol oynadı.

Arabuluculuğun Kapsamı Genişletildi

1 Eylül 2023’ten itibaren arabuluculuğun kapsamı genişletilerek, şu uyuşmazlıklar da dava şartı arabuluculuk kapsamına dahil edildi:

  • Kira ilişkilerinden doğan uyuşmazlıklar,
  • Taşınır ve taşınmaz malların paylaştırılması,
  • Ortaklığın giderilmesine ilişkin uyuşmazlıklar,
  • Kat mülkiyeti sorunları,
  • Komşuluk hukukundan kaynaklanan anlaşmazlıklar,
  • Tarımsal üretim sözleşmelerinden doğan uyuşmazlıklar.

2013’te başlayan uygulamadan bu yana, toplamda 4 milyon 316 bin 754 dosyada taraflar arasında anlaşma sağlandığı bildirildi. Adalet Bakanı Tunç, bu başarıyla adil ve barışçıl çözüm yöntemlerinin geliştirilmesine yönelik çalışmaların süreceğini vurguladı.

Kaynak: AA