Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Araba neden tutar? Hareket hastalığı nedir?

Araba seyahatleri sırasında veya

Araba seyahatleri sırasında veya dalgalı taşıt hareketlerine maruz kalındığında ortaya çıkan hareket hastalığı, iç kulağın sıkça karşılaşılan bir bozukluğudur. Bu durumda, denge kaybı yaşanır ve kişi bedensel hareketlerini konumlandırmakta güçlük çeker.

Taşıt Tutmasının Nedenleri

Hareketin beyin tarafından algılanmasında iç kulağın yanı sıra gözler ve vücut derin dokularından gelen uyarılar da rol oynar. Ancak, bu üç sinirsel yol arasındaki uyumsuzluk, taşıt tutması olarak bilinen durumu tetikleyebilir. Gözlerin algıladığı hareket ile iç kulağın bunu onaylamaması arasındaki anlaşmazlık, kişide mide bulantısı, baş dönmesi gibi belirtilere neden olabilir.

Hareket Hastalığının Belirtileri

Hareket hastalığının ana belirtileri bulantı ve kusmadır. Ayrıca terleme, panikleme, huzursuzluk gibi belirtiler de gözlenebilir. Genellikle karmaşık ve yavaş hareketler sırasında ortaya çıkan bu durum, yaşamı rahatsız edebilen bir sorun olarak tanımlanır.

Hareket Hastalığı Tehlikeli Midir?

Hareket hastalığı, tehlikeli bir durum olmamakla birlikte kişiyi rahatsız eden ve yaşamını sınırlayabilen bir durumdur. Genellikle hareketin durmasıyla birlikte şikayetler de ortadan kalkar. Ancak bazı durumlarda seyahatten sonra bile bulantı ve kusma gibi şikayetler devam edebilir.

Taşıt Tutmasına Karşı Alınabilecek Önlemler

Hareket hastalığından korunmak için seyahatlerde dikkat edilecek bazı önlemler bulunmaktadır:

  • Seyahat sırasında vücudun ve iç kulakların algıladığı hareketi gözlerle takip edebileceğiniz bir pozisyonda oturun.
  • Araba içinde, ön koltukta oturup aracın gittiği yöne bakın.
  • Uçakta pencere kenarına oturup dışarıyı izleyin.
  • Seyahat esnasında kitap okumaktan, cihazları kullanmaktan kaçının.

Hareket Hastalığının Tedavisi

Hareket hastalığının kesin bir tedavisi bulunmamakla birlikte, seyahat sırasında alınan önlemler ve kullanılan bazı ilaçlar şikayetleri hafifletebilir. Antihistaminikler, bulantı, kusma ve baş dönmesini engellemede etkili olabilir. Ayrıca doktor tarafından önerilen skopolamin etken maddeli ilaçlar da kullanılabilir.

Hareket hastalığı, genellikle kişinin seyahat alışkanlıklarını değiştirerek ve uygun önlemleri alarak kontrol altına alınabilir.