Türkiye-Ermenistan sınırındaki tarihi Ani Ören Yeri'nden çıkarılan 900-1000 yıl öncesine ait sırlı seramikler, Kars Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nde ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Bitkisel ve geometrik süslemelerle süslü eserler, yıl boyunca müzede sergilenecek.
884-1045 yılları arasında Bagratlılar, 1045-1064 yıllarında ise Bizans yönetiminde olan Ani, 16 Ağustos 1064 tarihinde Sultan Alparslan tarafından fethedilerek Türkiye topraklarına katıldı. 23 farklı medeniyete ev sahipliği yapan Ani, cami, kilise, katedral gibi tarihi dini yapılar ve kültürel hazineleriyle Kafkaslar’dan Anadolu’ya açılan önemli bir kapı olarak dikkat çekiyor.
Ani'de devam eden kazı çalışmaları sonucunda bulunan sırlı seramikler, Kars Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde ilk kez sergiye açıldı. Müze Müdür Vekili Hakim Aslan, sergilenen eserlerin Orta Çağ dönemine ait önemli parçalar olduğunu belirtti.
“Bu seramikler özellikle Selçuklular döneminden kalma, yeşil, mavi ve kobalt tonlarında yapılan nadir eserlerdir. Üzerlerinde bitkisel ve geometrik süslemelerin yanı sıra insan figürleri yer almakta,” dedi.
Sergide, Selçuklu dönemine ait saraylı aşıklar ikonografisini taşıyan çini ve seramik parçaları da bulunuyor. Bu eserlerde, merkezde hayat ağacı, etrafında insan figürleri ve çevresinde Farsça ile Arapça aşk şiirleri yer alıyor.
Hakim Aslan, “Böylesine nadir eserler, Anadolu’nun zengin kültürel mirasını gözler önüne seriyor,” ifadelerini kullandı.
Kazılarda ortaya çıkarılan mutfak malzemeleri ve sırlı küçük baharatlıklar da sergide yer alıyor. Aslan, “Serginin açıldığı tarihten itibaren yerli ve yabancı ziyaretçilerimizin yoğun ilgisini gördük. Bu da müzenin ziyaretçi sayısını artırıyor,” diye konuştu.
Ani'den çıkarılan bu tarihi eserler, Anadolu'nun kültürel zenginliğini ortaya koyarken, Kars Arkeoloji ve Etnografya Müzesi ziyaretçilerine de benzersiz bir tarih yolculuğu sunuyor.



