Avrupa’da enerji krizine yönelik önlemler gündemdeki yerini koruyor. Avrupa Birliği Komisyonu, Orta Doğu’daki gelişmelerin enerji arzı üzerindeki etkileri nedeniyle üye ülkelerden vatandaşları daha az araç kullanmaya ve daha az uçuş yapmaya teşvik etmelerini istedi.
Politico’da yer alan habere göre, Dan Jorgensen tarafından üye ülkelerin enerji bakanlarına gönderilen mektupta, mevcut gelişmelerin enerji piyasaları üzerindeki etkilerine dikkat çekildi. Mektupta özellikle ulaştırma sektöründe enerji talebinin düşürülmesine yönelik gönüllü önlemlerin değerlendirilmesi talep edildi.
ULAŞIMDA TASARRUF ÖNLEMLERİ GÜNDEMDE
Mektupta, hükümetlerin vatandaşları daha az araç kullanmaya ve daha az uçuş yapmaya yönlendirmesi gerektiği ifade edildi. Yakıtın daha kritik alanlarda kullanılmasının önemine vurgu yapılırken, ulaşım kaynaklı enerji tüketiminin azaltılmasının kriz yönetimi açısından önemli olduğu belirtildi.

Orta Doğu’daki gelişmelerin küresel ölçekte bir enerji arz krizine dönüşebileceği endişesine de yer verilen açıklamada, üye ülkelerin olası uzun süreli aksaklıklara karşı hazırlıklı olması gerektiği ifade edildi. Bu kapsamda erken önlem alınmasının önemine dikkat çekildi.
ENERJİ PİYASASI İÇİN UYARI
Mektupta ayrıca üye ülkelerin yakıt tüketimini artıracak adımlardan kaçınması gerektiği belirtildi. Petrol ürünlerinin serbest dolaşımını kısıtlayacak veya rafineri üretimini caydıracak uygulamalardan uzak durulması gerektiği vurgulandı.
Avrupa Birliği üyesi ülkelerin enerji bakanlarının, mevcut gelişmeleri değerlendirmek ve alınabilecek önlemleri görüşmek üzere video konferans yöntemiyle bir araya geleceği bildirildi.



