Sigortalı çalışanların hastalık veya iş kazası nedeniyle rapor alarak çalışamadığı günler için aldıkları geçici iş göremezlik ödeneği, SGK tarafından ödeniyor. 2025 yılı itibarıyla, rapor parası ödeme tarihleri, çalışanlar için önemli bir konu olmaya devam ediyor. Rapor parası, işverenin raporu Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmesinin ardından en geç 15 gün içinde çalışanların banka hesaplarına yatırılmaktadır. Ödeme, PTT üzerinden de yapılabilir.
RAPOR PARASI HESAPLAMA NASIL YAPILIR?
Rapor parası hesaplamasında, çalışanların sigortalılık durumuna ve prim ödeme gün sayısına göre bir hesaplama yapılır. SGK'lı çalışanlar, iş kazası, meslek hastalığı, hastalık veya analık sigorta kollarından birinden rapor alabilirler. En az 3 gün süren raporlar için ödeme yapılır. 3 günden kısa raporlar, ödemeye tabi değildir.
Rapor parasının hesaplanmasında, çalışanın son 12 aylık prim ödemeleri dikkate alınır. Asgari ücretle çalışan birinin rapor parası, çalıştığı süreye göre değişiklik gösterebilir.
RAPOR PARASI İÇİN ŞARTLAR
Rapor parası alabilmek için bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar arasında, SGK’ya prim ödemesinin yapılmış olması ve sağlık raporunun SGK tarafından onaylanması yer alır. Ayrıca, sigortalı çalışanların rapor aldığı tarihten önceki 1 yıl içinde en az 90 gün prim ödemiş olmaları gerekir.Rapor parası sorgulama işlemi, E-Devlet üzerinden kolayca yapılabilir. E-Devlet platformuna giriş yaptıktan sonra "Sosyal Güvenlik Kurumu" araması yapılır ve "4A/4B İş Göremezlik Ödemesi" sekmesi seçilir. Bu adımla, rapor parası hakkında detaylı bilgiye ulaşılabilir.