Birleşmiş Milletler tarafından 20 Kasım 1989 tarihinde kabul edilen Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin ardından her yıl 20 Kasım tarihi, dünya genelinde çocuk haklarının anıldığı özel bir gün olarak kabul ediliyor.

Ülkemiz de Çocuk Hakları Sözleşmesini 14 Eylül 1990 yılında imzaladı, Sözleşme 1994 yılında TBMM tarafından onaylandı ve 23 Aralık 1994’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Dünya genelinde milyonlarca çocuğun yaşam kalitesini iyileştirmek, eğitim hakkını güvence altına almak, sağlık hizmetlerine erişimi sağlamak ve çocukları her türlü istismar, şiddet ve sömürüden korumak amacıyla 1989 yılında kabul edilen Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi, bu özel günü daha anlamlı kılıyor.

Bu yılın teması olan "Çocuk Katılımı", çocukların karar alma süreçlerine katılma hakkının vurgulanmasını amaçlıyor. Çünkü çocukların görüşleri ve perspektifleri, toplumun geleceği üzerinde önemli etkilere sahiptir.

Ülkemizde de, çocuk haklarına önem veren birçok kurum ve sivil toplum örgütü, bugün çeşitli etkinliklerle çocukları ön plana çıkarıyor.

Okullarda düzenlenen etkinlikler, çocuklara yönelik kampanyalar ve bilgilendirme çalışmaları, bu anlamlı günü kutlamak adına gerçekleştirilen faaliyetlere örnek olarak gösterilebilir.

Irak'ın nüfusu 45 milyonu geçti Irak'ın nüfusu 45 milyonu geçti

TBBM Başkanı Numan Kurtulmuş, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, dünyanın dört bir yanında korumasız, savaş mağduru, yoksullukla mücadele eden, vatanlarından koparılmış çocukların varlığının herkesi derinden yaraladığını belirtti.

Çocuk Hakları Günü, çocukların güvenli, sağlıklı ve sevgi dolu bir çevrede büyümeleri için toplumun bir araya gelerek sorumluluk üstlendiği bir gün olarak her yıl hatırlanıyor.

Unutmayalım ki, çocuk haklarına saygı göstermek, daha adil ve insan haklarına saygılı bir dünya inşa etmemize katkı sağlar.

ü

Muhabir: Gülsen Ünlütabak