Gül Hastalığı (Rosasea) genellikle yüzde kızarıklık, şişlik, göz çevresinde belirgin damarlanma ve akne benzeri lezyonlarla karakterize edilen kronik bir cilt durumudur. Rosacea'nın kesin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, genetik faktörler, ciltteki bakteriler, iltihaplanma ve damarlarla ilgili sorunlar dahil olmak üzere bir dizi faktörün bir araya gelmesiyle ortaya çıkabileceği düşünülmektedir.

Rozasea (Gül Hastalığı) Nedenleri

Gül hastalığının nedeni tam olarak bilinmemektedir fakat hastalığa neden olabilecek bazı durumlar olduğu düşünülmektedir. Gül hastalığı cilt akarları, mantarlar, psikolojik faktörler veya cilt altındaki bağ dokusunun bozulmasından da kaynaklanabilmektedir. Bunun dışında aşağıdaki nedenlere bağlı olarak da gül hastalığının gelişebileceği düşünülmektedir:

✅ Sıcak içecekler

✅ Baharatlı yiyecekler

✅ Alkol tüketimi

Kütahya Valisi Işın, fizik ve tedavi hastanesini inceledi Kütahya Valisi Işın, fizik ve tedavi hastanesini inceledi

✅ Aşırı sıcaklık

✅ Güneş ışığı veya rüzgar

✅ Stres

✅ Egzersiz

✅ Makyaj malzemeleri

✅ Maytlar

Gül Hastalığı (Rosasea) belirtileri

Yüzde kızarıklık: Özellikle alın, burun, yanaklar ve çene bölgelerinde görülür. Akne benzeri lezyonlar: Kırmızı lekeler, şişlikler ve küçük sivilce benzeri lezyonlar ortaya çıkabilir. Göz belirtileri: Rosacea, gözlerde kuruluk, yanma, kaşıntı ve iltihaplanma gibi belirtilere neden olabilir. Cilt kalınlaşması: Uzun süreli rosacea durumlarında cilt kalınlaşabilir.

Gül hastalığı tedavisi nasıl uygulanır?

Gül hastalığı tedavi yöntemleri değişkendir, çünkü belirti ve semptomları kişiden kişiye değişir. Tedavinizin süresi belirtilerinizin türüne ve ciddiyetine bağlıdır. Gül hastalığının tedavi yöntemleri arasında ilaçlar, cerrahi yöntemler ve lazer tedavileri bulunmaktadır. Bunların haricinde, hastalık ataklarını tetikleyen unsurların tespit edilerek bunlardan kaçınılması da tedavinin önemli bir parçasıdır.

Hastalık belirtileri ortaya çıktıktan ve hastalık meydana geldikten sonra düzenli olarak güneş koruyucu kullanmanın önemi büyüktür. İlerleyen aşamalarda ağrılara ve iltihaplanmanın çoğalmasına neden olan roza hastalığında ağrı kesici veya oral antibiyotikler uzman kontrolünde kullanılabilir.

ü

ü

Muhabir: Gülsen Ünlütabak