Yönetmeliklere uygun inşa edilen binalar, yangın riskini önemli ölçüde azaltarak güvenliği artırıyor ve can ve mal kayıplarını önlemeye yardımcı oluyor.

Kayseri Üniversitesi (KAYÜ) Bünyan Meslek Yüksekokulu Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölümü Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Program Başkan Öğretim Görevlisi Dr. Emrah Gökkaya, yangınların büyük çoğunluğunun bilgisizlik, dikkatsizlik, tedbirsizlik ve ihmalden kaynaklandığını belirtti.

Gökkaya, binaların yangından korunması için yapılan yönetmeliklere uygun inşa edilen yapıların yangın risklerini minimuma indirdiğini vurguladı.

YANGINLARIN OLUŞUM SÜRECİ VE TEHLİKESİ

Dr. Gökkaya, 1950'li yıllarda yangınların alevlenme aşamasına gelene kadar geçen sürenin 15 dakika olduğunu, ancak son 25 yıl içinde bu sürenin 5 dakikaya indiğini, günümüzde ise yangının 3 dakikada ölümcül duruma gelebileceğini aktardı.

Kütahya’da TYP kapsamında kadınlardan mıntıka temizliği Kütahya’da TYP kapsamında kadınlardan mıntıka temizliği

Yangınlarda sıcaklıkların hızla arttığını belirten Gökkaya, bir katı maddenin ilk 5 dakikada 550 santigrat dereceye ulaşabildiğini, 10'ncu dakikada 650 santigrat olduğunu, ve 15. dakikada ise 750 santigrat dereceye çıkabildiğini ifade etti.

BİNALARIN YÖNETMELİĞE UYGUN İNŞASI

Yangın güvenliği konusunda aktif ve pasif önlemlerin alınması gerektiğini belirten Gökkaya, yangın merdivenlerinin ve yangın bölme duvarlarının kullanılabilir ve sağlam olmasının önemini vurguladı.

Ayrıca, yangına duyarlı yapı malzemelerinin kullanılması ve konaklama hizmeti veren binalarda acil durum bilgisi verilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

DÜNYA ÇAPINDA YANGIN GÜVENLİĞİ ÇALIŞMALARI

Gökkaya, dünya genelinde yangına karşı tedbirlerin alındığını, özellikle Japonya'nın Kobe şehri ve diğer büyük metropollerde yangın risklerini en aza indirmek için yangın master planlarının hazırlandığını belirtti.

Tokyo, Toronto ve Londra gibi şehirlerde, yangınlar sonrası yapılan planlamalarla yangın risklerinin minimize edildiğini söyledi.

Yangın güvenliğinin sadece binaların inşa edilmesiyle değil, aynı zamanda aktif ve pasif güvenlik önlemlerinin periyodik bakımları ile sağlanabileceğini belirten Gökkaya, yangın söndürme sistemlerinin düzenli bakımının önemine değindi.

Yapısal ve yapısal olmayan tüm güvenlik önlemlerinin standartlara uygun olarak periyodik bakımının yapılmasının can ve mal kayıplarını önlemek için kritik olduğunu söyledi.

Kaynak: AA