Kütahya’da 100 kınalı keklik doğayla buluştu Kütahya’da 100 kınalı keklik doğayla buluştu
Muğla'nın Ula ile Marmaris ilçeleri arasındaki Balan Dağı'nda keşfedilen yeni endemik bitki türüne, "Balan Sümbülü" adı verildi. Zeytinyağı üreticisi Buse Topçuoğlu tarafından 2020 yılında bulunan bu bitki, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Yıldırım'a fotoğraf ve örneklerle ulaştırıldı.

Prof. Dr. Yıldırım'ın önderliğinde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Köyceğiz Meslek Yüksekokulu'ndan Dr. Öğretim Üyesi Kenan Akbaş ve doktora öğrencisi Tuğkan Özdöl ile birlikte yürütülen çalışma sonucunda bilimsel adı "Leopoldia buseana" olarak belirlenen bitki, Phytotaxa dergisinde yayımlandı.

Yıldırım, Muğla'nın "Leopoldia" cinsi için önemli bir alan olduğunu belirterek, "Balan Sümbülü" olarak adlandırılan bitkinin keşfiyle bu cinsin dünya genelindeki tür sayısının 30'a, Türkiye'deki sayısının ise 16'ya yükseldiğini ifade etti. Ayrıca, Türkiye'deki endemik "Leopoldia" tür sayısının da 9'a çıktığını vurguladı.

Yıldırım, bitkinin özellikle orman yangınlarından korunması gerektiğine dikkat çekti. "Balan Sümbülü"nün 70 santimetreye kadar uzayabilen ve uzun bir salkım şeklinde çiçeklere sahip olduğunu belirten Yıldırım, bitkinin çiçeklerinin mavi, mor ve hatta kahverengi renklere dönüşen bir renk geçişine sahip olduğunu ifade etti. Ayrıca, bitkinin süs bitkisi potansiyeline sahip olduğunu ve kültür çalışmaları için uygun bir aday olduğunu belirtti.

Yeni endemik bitki türü bulundu Yeni endemik bitki türü bulundu Yeni endemik bitki türü bulundu Yeni endemik bitki türü bulundu Yeni endemik bitki türü bulundu
Muhabir: Eray Özden Akça