Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yabancı Kurumlar Türkiye’nin Enflasyon Beklentilerini Düşürüyor

Yabancı kurumlar, Türkiye’ye ilişkin enflasyon beklentilerini düşürmeye başladı.

Yabancı kurumlar, Türkiye'ye ilişkin

Yabancı kurumlar, Türkiye’ye ilişkin enflasyon beklentilerini düşürmeye başladı.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haziranda aylık %1,64, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) %1,38 arttı. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında %71,6, yurt içi üretici fiyatlarında %50,09 olarak gerçekleşti.

TÜFE, mayıs ayında %3,37, yıllık bazda ise %75,45 artış kaydetmişti. Enflasyondaki yavaşlama sonrası yabancı kurumlar enflasyon beklentilerini düşürdü.

J.P. Morgan: Türkiye’de enflasyonun yıl sonu tahminini %43,5’ten %42,5’e, 2025 sonu tahminini ise %25,2’den %25’e düşürdü. Enflasyondaki düşüşün temel mal fiyatlarından kaynaklandığını belirtti. “TL’deki reel değerlenme emekli ve memur zamlarıyla birleşince enerji hizmet fiyat artışları tek seferde kalabilir” dedi.

Goldman Sachs: Temmuzda enflasyonda hızlanma beklerken, yıl sonuna kadar %36’ya gerileyeceğini öngördü. TL’nin değer kazanmasıyla TCMB’nin para politikasını gevşetebileceğini belirtti.

Morgan Stanley: Türkiye için 2024 yılı sonu enflasyon tahminini %43,4’ten %42,4’e, 2025 sonu enflasyon tahminini %25,2’ye çekti. Dezenflasyonu desteklemenin anahtarının daha fazla mali sıkılaşma olduğunu vurguladı.

Barclays: 2024 yılı sonu için enflasyon tahminini %44,5’ten %44’e, 2025 sonu için %30,8 olarak güncelledi. TCMB’nin ilk faiz indiriminin 2025 Ocak ayında olabileceğini belirtti.

HSBC: Haziran ayı enflasyonunun TL ve TCMB için olumlu olduğunu belirterek, yüksek reel faizlerin TL’nin cazibesini artırdığını kaydetti.

UBS: Yıllık enflasyonun ağustos ayına kadar %50’nin altına düşme yolunda olduğunu ve yıl sonunda %45 seviyelerinde gerçekleşeceğini tahmin etti.

Fitch Ratings Kıdemli Direktörü Erich Arispe Morales: “Maliye ve gelir politikalarının iç talebi soğutacak şekilde kalibre edileceğini düşünüyoruz. Bu politika tutarlılığı enflasyonun düşmesine, cari açığın daralmasına ve uluslararası rezervlerde iyileşmeye katkı sağlayarak Türkiye’nin kredi değerliliğini olumlu etkileyecektir,” dedi.