Vize işlemlerinde yaşanan bu zorluklar nedeniyle birçok meslek grubu, onlarca Avrupa ülkesinde vizeden muaf olan "Yeşil Pasaport" için harekete geçti.

TBMM’de Yeşil Pasaport İçin 19 Yasa Teklifi

Vize taleplerindeki artan ret oranları ve randevu almadaki zorluklar, Meclis’teki yasa tekliflerinin sayısını artırdı. TBMM’ye sunulan tekliflerle eczacılar, gazeteciler, TIR şoförleri, belde belediye başkanları, serbest muhasebeciler, tüm hakim ve savcılar, engelli memurlar, bekçiler, muhtarlar, gardiyanlar, özel sektördeki doktorlar, tiyatro sanatçıları, öğretim üyeleri, TBMM danışmanları ve sendika yöneticilerine yeşil pasaport verilmesi isteniyor. Son olarak, TMMOB'ye bağlı 15 yıl kıdemi olan mühendisler, mimarlar, malul ve muharip gaziler için de yasa teklifi hazırlandı. Böylece TBMM’de bu konudaki kanun teklifi sayısı 19'a yükseldi.

Türkiye’ye en çok tarihi eser iadesi ABD’den yapılıyor Türkiye’ye en çok tarihi eser iadesi ABD’den yapılıyor

800 Bin Kişi Daha Yeşil Pasaport Alabilir

Tekliflerin kabul edilmesi durumunda, eş ve çocuklarla birlikte en az 800 bin kişi daha yeşil pasaport alabilecek. Halen Türkiye’de 1 milyon 200 bin kişide yeşil pasaport bulunuyor. Ancak, Dışişleri ve İçişleri Bakanlıkları, Avrupa ülkelerinin yeşil pasaporta da vize koyacağından endişe ederek yeni taleplere sıcak bakmıyor.

Vize İşlemlerinde Yaşanan Sorunlar

Vize Acenteleri Derneği Başkanı Mehmet Çalışkan, vize işlemlerinde yaşanan sıkıntıları dile getirdi. Çalışkan, "Ret oranları çok arttı. En büyük sorun, büyükelçilik ve konsoloslukların vize işlemlerini devrettiği firmalardan randevu almak. İnternet üzerinden randevu açılsa da hemen doluyor, aylar sonrasına gün veriliyor. Herkes zorda, vize için ödenen para ret gelirse geri de verilmiyor" dedi.

Vize İsteyen Ülkeler Listesi Uzun

ABD, Kanada, İngiltere, Avustralya gibi ülkelerin yanı sıra, Avrupa dışındaki birçok ülke de vize istiyor. Vize gerektiren ülkeler arasında Afganistan, Benin, Butan, Cape Verde, Doğu Timor, Eritre, Ermenistan, Etiyopya, Gambiya, Gana, Gine, Güney Sudan, Güney Kıbrıs, Kiribati, Komor, Kongo, Kuzey Kore, Laos, Lesotho, Liberya, Madagaskar, Mali, Malavi, Mikronezya, Myanmar, Nauru, Nepal, Nijerya, Orta Afrika Cumhuriyeti, Senegal, Solomon Adaları, Somali, Sudan, Uganda ve Yeni Zelanda yer alıyor.

Muhabir: Nurcan Günay