Veri ihlalleri, kullanıcıların kişisel güvenliğini tehdit eden en önemli siber güvenlik sorunlarından biri haline gelmiş durumda. Özellikle büyük şirketlerde yaşanan bu ihlaller, hassas bilgilerin çalınmasına ve dolandırıcılık gibi kötü amaçlı faaliyetlerde kullanılmasına yol açabiliyor. Uzmanlar, bu tehlikenin önüne geçebilmek için hem şirketlerin hem de bireylerin dikkatli olması gerektiğini vurguluyor.
Alacağınız önlemler sizi kurtarabilir
Üsküdar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Burhan Pektaş, şirketlerin çok katmanlı bir güvenlik stratejisi benimsemeleri gerektiğini belirterek, "Şirketler, güçlü şifreleme teknikleri, çok faktörlü kimlik doğrulama (MFA) ve düzenli güvenlik testleri ile kullanıcı verilerini koruyabilirler. Ayrıca güvenlik duvarları ve saldırı tespit sistemleri (IDS/IPS) kullanarak güvenlik açıklarını minimize etmelidirler." dedi.
Pektaş, şirketlerin yalnızca teknik önlemlerle yetinmeyip yasal düzenlemelere ve güvenlik standartlarına da uyması gerektiğinin altını çizdi.
Bireysel tedbirler de önem taşıyor
Bireylerin de kişisel verilerini korumak için güçlü ve benzersiz şifreler kullanmaları, çok faktörlü kimlik doğrulamayı etkinleştirmeleri ve cihazlarını güncel tutmaları gerektiğini belirten Pektaş, "Kullanıcılar, güvenli bağlantılar kullanmalı ve kişisel bilgileri paylaşırken dikkatli olmalılar." şeklinde konuştu.
Türk-Alman Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Dr. Ziya Cihan Tayşi ise dijital varlıkların fiziksel dünyadaki kıymetli evraklar gibi korunması gerektiğini vurguladı. "Kullanıcılar dijital varlıklarını güçlü şifrelerle korumalı ve mümkünse çift katmanlı doğrulama kullanmalı." dedi.
Veri ihlallerine karşı daha fazla farkındalık yaratılması gerektiğini belirten Tayşi, kullanıcıların izinsiz veri kullanımlarını bildirebilecekleri etkili mekanizmaların oluşturulması gerektiğini de sözlerine ekledi.